vestnik

Kocljeva ulica: Zadeve se še niso premaknile

Timotej Milanov, 15. 1. 2019
Timotej Milanov
Ovira še vedno onemogoča dovoz po stari poti. 
Aktualno

Upravnik stanovanj zaradi betonske ovire sprožil tožbo za motenje posesti, medtem stanovalci še vedno čakajo na ureditev vprašanja lastništva parkirnih prostorov. 

Kot smo že poročali, si stanovalci blokov v Kocljevi ulici 12 in 14 prizadevajo, da bi postali lastniki parkirnih mest, ki se nahajajo ob blokih in v podzemnih prostorih pod njimi, pri čemer je formalna lastnica zemljišča še vedno občina. Upravljavec objektov, družba Fisa, je tako že leta 2016 sprožila postopek za določitev pripadajočega zemljišča. Kot pojasnjuje direktor Fise Stojan Fišer, pri tem izhajajo iz dejstva, da so se garaže gradile med gradnjo stanovanjskih stavb in s sredstvi, ki so bila namenjena za gradbo teh objektov.


Ivo Gerenčer iz Murske Sobote, ki je v osemdesetih letih sodeloval pri gradnji omenjenih objektov kot vodja tehnične službe v takratni stanovanjski skupnosti, opozarja, da je potrebno pri reševanju vprašanja lastništva upoštevati dejstvo, kaj vse je bilo ob prodaji stanovanj vključeno v kvadratni meter stanovanjske površine.

d98d38ac35f82fb128c6da23c42f15f9
A. Nana Rituper Rodež
Ivo Gerenčer med drugim izpostavlja, da so imeli nekateri kupci stanovanj že v pogodbah določeno pravico souporabe parkirnih mest.


Celotno območje so po njegovih besedah za gradnjo stanovanjskih blokov, ta sta bila do konca zgrajena leta 1989, začeli pripravljati že leta 1985. »Zanj je bila pridobljena tudi vsa potrebna komunalno-tehnična dokumentacija, ki je vključevala tudi vse priključke in soglasja. Na osnovi tega je bilo pridobljeno lokacijsko dovoljenje in kasneje gradbeno dovoljenje za izvedbo. Na tej podlagi smo izvedli licitacijo za izbiro izvajalca. Ocenitev, nakup in ureditev zemljišča, gradbena, obrtna ter inštalacijska dela, vse to je bilo pri prodaji preračunano na kvadratni meter neto uporabne površine stanovanja. Torej je bilo v tem vse zajeto, poleg stanovanja tudi komunalna oprema, skupni prostori in seveda tudi parkirni prostori,« še pove Gerenčer, ki dodaja, da imajo nekateri kupci stanovanj v pogodbah določeno, da imajo kot etažni lastniki med drugim pravico do souporabe dvorišča in parkirnih prostorov. »Vsak, ki je kupil stanovanje, večje od garsonjere, je dobil tudi možnost uporabe parkirnega mesta, vsakemu stanovanju je pripadlo eno parkirno mesto.«


Medtem stanovalci še vedno ne morejo dostopati do parkirišč po starem dovozu iz Kocljeve ulice, ki ga je decembra z betonsko oviro zaprla družba Kapion, lastnica zemljišča, ki so ga pri tem morali prečkati.
Kot je ob postavitvi ovire povedal direktor Kapiona Boris Benko, so se za takšno potezo odločili, ker stanovalci niso želeli prispevati h kritju stroškov, povezanih z vzdrževanjem njihovega zemljišča, ki so ga uporabljali.
Fišer pojasnjuje, da so zoper Kapion že vložili tožbo zaradi motenja posesti, v zvezi s problematiko pa so imeli po njegovih besedah tudi sestanek na občini, a se zaenkrat zadeve še niso premaknile.

kocljeva ulica MURSKA SOBOTA