vestnik

Kodili prvič nagrada Bib Gourmand

Vestnik.si, 18. 6. 2024
Jure Zauneker
Boštjan Lačen in Daniel Sukič.
Aktualno

Nagrado Bib Gourmand je prejela tudi Gostilna Rajh.

Michelin, priznani kulinarični vodnik, je danes že petič zapored izpostavil najboljše slovenske restavracije, potrjujoč njihovo vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije. Hiša Franko pod vodstvom chefinje Ane Roš še naprej blesti s tremi Michelinovimi zvezdicami in zeleno zvezdico, kar jo uvršča med zgolj 145 restavracij na svetu s tako visokim priznanjem. 

Ana Roš je poudarila, da je lažje doseči uspeh kot ga ohraniti. Pri Hiši Franko so tudi po prejemu Michelinovih zvezdic nadaljevali s trdim delom in razvojem, saj vedno stremijo k izboljšavam.

Ob tem niso spreminjali svoje identitete, saj so ohranjanje pristnosti in integritete ter delo za goste, ne za inšpektorje, ključni.

Priznana kuharska mojstrica meni, da je skrivnost do uspeha zvestoba lokalnemu okolju in originalnosti.

Izjemne rezultate so dosegle tudi ostale restavracije, ki so se uvrstile v letošnji Michelinov vodnik za Slovenijo. Z dvema zvezdicama se, tako kot lani, ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom.  

Svetlo na mednarodnem gastronomskem zemljevidu sije tudi osem restavracij s po eno Michelinovo zvezdico. Novinka v družbi z eno zvezdico odlikovanih restavracij je Restavracija Pavus s chefom Markom Pavčnikom (Laško). Med tistimi, ki so jim ocenjevalci podelili eno Michelinovo zvezdico so COB (chef Filip Matjaž), Dam (chef Uroš Fakuč), Gostilna pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Grič (chef Luka Košir), Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Hiša Linhart (chef Uroš Štefelin), Pavus (Marko Pavčnik) in Restavracija Strelec (chef Igor Jagodic).

Slovenska gastronomija se še naprej uveljavlja tudi s prisotnostjo osem restavracij, ki so prejele zeleno Michelinovo zvezdico, kar jo uvršča na prvo mesto po številu zelenih zvezdic na prebivalca. Med novinci z zeleno zvezdico je Galerija okusov s chefom Markom Magajne, poleg nje pa so na seznamu še Gostilna Krištof (chef Uroš Gorjanc), Gostilna Repovž (chef Grega Repovž), Grič (chef Luka Košir), Hiša Franko (chefinja Ana Roš), Hiša Linhart (chef Uroš Štefelin), Mahorčič (chefinja Ksenija Krajšek Mahor) in Špacapanova hiša (chef Ago Špacapan).



V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih kar 10 restavracij. Na novo se s to oznako ponašajo Gostilna in vinoteka Faladur, Kodila, Lalu, Restavracija Majerca ter Restavracija Triangel. Z distinkcijo Bib Gourmand se tako ponašajo Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel.

Osebni arhiv
Gostilna Rajh je prejela nagrado Bib Gourmand
kulinarika kodila gostilna-rajh