vestnik

Kolesarska pot med Dobrovnikom in Kobiljem: Čas teče, odločitve še nobene

M. H., 12. 9. 2023
Majda Horvat
Upravni postopki razlastitve dolgotrajni in zapleteni.
Aktualno

Naložba bi morala biti zaradi razvojnega denarja že zdavnaj končana.

Občina Dobrovnik je sredi junija sprožila aktivnosti za razlastitev imetnika zemljišč, ki teh ni pripravljen prepustiti občini za namen gradnje kolesarske poti med Dobrovnikom in Kobiljem. Postopek razlastitve vodi za šest parcel istega lastnika, od katerih bi skupaj odmerili 932 kvadratnih metrov zemlje. Kolesarska pot je dolga 2500 metrov, njena gradnja se je že začela. Občinski svet je o začetku postopka razlastitve odločal na redni seji 7. julija, Upravna enota (UE) Lendava pa je vlogo dobrovniške občine za izdajo sklepa o začetku postopka prejela mesec dni kasneje, natančneje 8. avgusta.


Upravni organ do 28. avgusta sklepa o začetku postopka, ki se sprejme po preverjanju popolnosti vloge, še ni izdal, prav tako ne napoveduje, kdaj bo izdana odločba o razlastitvi. »O predvidenem datumu ne moremo govoriti, ker je predhodno treba izvesti še postopek parcelacije nepremičnin v skladu z 211. členom zakona o urejanju prostora (ZUreP-3). V skladu s to določbo lahko upravni organ z odločbo dovoli izvedbo postopka za ureditev mej, parcelacije in podobno,« pojasnjujejo pristojni. To pomeni, da je odločba upravnega organa potrebna tudi za izvedbo tako imenovanih pripravljalnih del. Lastnik zemljišč teh del sicer ne bo mogel preprečiti, prav tako bo zaman njegova pritožba, če bo upravni organ ugotovil, da je postopek razlastitve nujen, in o tem izdal odločbo.

dobrovnik, gradnja-kolesarske-steze-v-dobrovniku
Jure Zauneker
Gradnja kolesarske steze v Dobrovniku še ni preskočila jame. Foto Jure Zauneker


Trasa omenjene kolesarske poti sodi v sklop ureditve manjkajočih delov kolesarske povezave med Lendavo in Dobrovnikom in naprej do Kobilja, s čimer bi se ustvarila nepretrgana mreža poti v skupni dolžini 19 kilometrov. Projekt je bil zajet v dogovoru o razvoju pomurske razvojne regije, pogodbo o izvedbi operacije pa so župana in podžupan občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje podpisali septembra 2021. Skupna vrednost projekta je 1,2 milijona evrov, od tega 490 tisoč evrov prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj. Občini Lendava in Kobilje sta svoj del projekta že končali, zaradi zapletov z lastništvom zemljišč v Dobrovniku pa je lendavska občina kot nosilka projekta v sklopu dogovora o razvoju regije zaprosila za podaljšanje roka za dokončanje. Projekt bi moral biti končan, tako izvedbeno kot tudi finančno, do konca letošnjega leta. Ali bo to izvedljivo, ostaja odprto.

občina-dobrovnik kolesarska-steza kolesarska-pot