vestnik

Zaplet v Občini Dobrovnik: Kolesarska steza do Kobilja v slepi ulici

Majda Horvat, 1. 7. 2023
Jure Zauneker
Zelene zaplate med nasutim gramozom za kolesarsko pot do Kobilja kažejo na to, da Občina Dobrovnik še ni rešila vprašanja lastništva z več lastniki zemljišč. Foto Jure Zauneker
Aktualno

Lokalna skupnost je kljub nerešenemu lastništvu v začetku tega leta zagnala gradnjo.

Občina Dobrovnik z današnjim dnem končuje zbiranje pripomb zainteresirane javnosti k javno razgrnjenemu predlogu sklepa občinskega sveta, sprejetega z namenom ugotoviti obstoj javne koristi in s tem nujnosti razlastitve imetnika zemljišč, ki teh ni pripravljen prepustiti občini za namen gradnje kolesarske poti med Dobrovnikom in Kobiljem v dolžini 2500 metrov. Predlagani sklep je občinski svet sprejel na dopisni seji 14. junija, o njegovi dokončni potrditvi pa bo odločal po petnajstdnevni javni razgrnitvi in na prvi redni seji. Ta bo sklicana predvidoma v prvem tednu julija, namenjena pa bo obravnavi tudi drugih zadev. Po potrditvi omenjenega sklepa na julijski seji občinskega sveta bo občinska uprava lahko začela postopek razlastitve. Na lendavsko upravno enoto bo vložila zahtevek, ki mu bo morala priložiti še razlastitveni elaborat z utemeljitvijo javne koristi ter izvleček prostorskega akta.

Skupno 19 kilometrov 

Dobrovniška občina je kljub nerešenemu lastništvu dela trase kolesarske poti njeno gradnjo zagnala v začetku tega leta. Trasa namreč sodi v sklop ureditve manjkajočih delov kolesarske povezave med Lendavo in Dobrovnikom in naprej do Kobilja, s čimer bi se ustvarila nepretrgana mreža poti v skupni dolžini 19 kilometrov. Projekt za ureditev teh poti je bil zajet v dogovoru o razvoju pomurske razvojne regije, izvajajo pa ga občine Lendava, Dobrovnik in Kobilje, katerih župana in podžupan Janez Magyar, Marjan Kardinar in Pavel Horvat so pogodbo o izvedbi operacije podpisali septembra 2021. Skupna vrednost projekta je 1,2 milijona evrov, od tega 490 tisoč evrov prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj.



Dobrovniška občina ima v načrtu razvojnih programov za izvedbo kolesarske poti do Kobilja predvidenih 350 tisoč evrov, sredstva za odkup zemljišč pa je zagotovila z rebalansom letošnjega proračuna. Prav tako je občina pred začetkom gradnje naročila posodobitev cenilnega poročila, ki ga je prvič naročila leta 2020, ko so tudi začeli teči prvi pogovori z lastniki zemljišč o odmeri za potrebo kolesarske poti.

Zavrnil odškodnino in nadomestno zemljo

Kolesarska pot je zarisana tudi po šestih parcelah, ki so vse v lasti istega človeka in od katerih so odmerili skupaj 932 kvadratnih metrov zemlje. Kot je navedeno v obrazložitvi sklepa o ugotavljanju javne koristi in nujnosti razlastitve, ki ga je na dopisni seji obravnaval dobrovniški občinski svet, je občinska uprava lastniku poslala zavezujočo ponudbo za odkup potrebnih nepremičnin skupaj z uradno cenitvijo, prav tako mu je ponudila nadomestno enakovredno zemljišče v lasti občine, če bi bilo to zanj zaradi izvajanja kmetijske dejavnosti bolj sprejemljivo. Ponujeno nadomestno zemljišče je veliko 1864 kvadratnih metrov in prav tako leži na območju katastrske občine Dobrovnik, meji pa s parcelo omenjenega lastnika.

Ta je, kot je navedeno v gradivu, občini sporočil, da nobena ponudba zanj ni sprejemljiva. »Občinska uprava Občine Dobrovnik je izkoristila vse možnosti za dosego sporazumnega dogovora z lastnikom, zato je treba v skladu z določili zakona o urejanju prostora pri pristojnem upravnem
organu vložiti zahtevo za razlastitev,« je še navedeno v gradivu, ki ga je za odločanje na dopisni seji obravnaval občinski svet. Občinska uprava imena lastnika, s katerim ni dosegla dogovora, javno ne razkriva, prav tako ne svoje kakor tudi ne njegove predlagane ponudbe.

dobrovnik, gradnja-kolesarske-steze-v-dobrovniku
Jure Zauneker
Dobrovniška občina ima v načrtu razvojnih programov za izvedbo kolesarske poti do Kobilja predvidenih 350 tisoč evrov, sredstva za odkup zemljišč pa je zagotovila z rebalansom letošnjega proračuna. Foto Jure Zauneker

Devet evrov za kvadratni meter

Občina Dobrovnik je lastnikom ponudila odkupno ceno najprej 1,34, nazadnje pa 1,52 evra za kvadratni meter, in sicer za zemljišča, ki so po namenski rabi opredeljena kot kmetijska. Ta cena je bila določena v poročilu o posodobitvi ocenjene vrednosti pravic na nepremičnini, ki je bilo sprejeto 15. decembra 2022. Za kmetijska zemljišča, na katerih so bili posevki, pa se bo, kot pojasnjujejo na občini, pozneje priznala še odškodnina za te.

Ta ponudba pa je bistveno nižja od zahtevane odškodnine lastnika, s katerim občina ni dosegla dogovora. Po podatkih o lastniku navedenih spornih parcel je to Antal Laslo iz Dobrovnika. Kot je izjavil za naš medij, sam ne nasprotuje prodaji zemljišča za kolesarsko stezo. »Zahtevam pa odškodnino za ta zemljišča v višini devet evrov za kvadratni meter, kolikor je znašala izplačana odškodnina za kolesarsko stezo Dobrovnik–Strehovci–Filovci v letu 2023, ki je v večjem delu tudi na območju Občine Dobrovnik.«

Navedena steza je bila zgrajena kot del tako imenovane termalne poti pred približno devetimi leti, vendar se takratne odmere zemljišč ne ujemajo z dejanskim stanjem kolesarske poti. Po izvedenih novih izmerah je bila lastnikom letos izplačana razlika odškodnine, ki je znašala devet evrov za kvadratni meter. Tudi na tej relaciji je bila pot zgrajena na obdelovalni zemlji, območje pa sodi v enak kakovostni razred, kot je opredeljen na območju, kjer občina gradi kolesarsko pot do Kobilja.

Postopek razlastitve

Razlastitveni upravičenec, torej občina ali država, mora lastniku najprej poslati pisno ponudbo za odkup nepremičnine (torej pogodbo o odkupu namesto razlastitve). Lastnik na ponudbo odgovori ali se dogovori o drugačnih pogojih odkupa v 30 dneh po vročitvi ponudbe. Če v tem času ne odgovori ali ponudbo zavrne, lahko država ali občina začne postopek razlastitve z vložitvijo zahteve po razlastitvi. Obvezni sestavini zahtevka sta razlastitveni elaborat z utemeljitvijo javne koristi in izvleček iz prostorskega akta, ki je podlaga za razlastitev.

Upravna enota najprej izda odločbo o začetku razlastitvenega postopka, v kateri ugotovi, ali je javna korist izkazana, in odloči o uvedbi postopka razlastitve. Postopek razlastitve se zaznamuje v zemljiški knjigi. V drugi fazi postopka se izda upravna odločba o razlastitvi, ki je podlaga za vpis lastninske pravice v korist razlastitvenega upravičenca. Razlaščeni lastnik se lahko po prejemu odločbe o razlastitvi pritoži in uporabi sodno varstvo.




V Kobilju brez odkupov

Občina Kobilje na svojem območju zemlje za potrebe zgraditve kolesarske poti ni odkupovala. Večina zemljišč, po katerih je speljana, je namreč v lasti občine, za preostala je sklenila pogodbo o služnosti.

kolesarska-steza DOBROVNIK