vestnik

Koliko nepravilnosti so inšpektorji odkrili v pomurskih gozdovih?

D. N., 26. 2. 2024
Jure Kljajić
Pozornost inšpektorjev za delo je bila predvsem posvečena uporabi osebne varovalne opreme.
Aktualno

Inšpektorji za gozdarstvo odkrili dve nepravilnosti, inšpektorji za delo pa trideset.

Septembra in oktobra lani je bila na pobudo inšpekcije za gozdarstvo, ki deluje pri inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, izvedena druga akcija poostrenega nadzora nad delom v gozdovih. Inšpektorjem za gozdarstvo so se v akciji, katere namen je bil ugotoviti spoštovanje določb in predpisov zakona o gozdovih glede strokovne usposobljenosti izvajalcev del ter zakona o varnosti in zdravju pri delu, pridružili inšpektorji za delo.



Gozdarski inšpektorji so na območju celotne Slovenije v 23 dneh opravili nadzor pri 35 naključnih izvajalcih del, ki so jih takrat našli pri delu v gozdu, med drugim so 20. in 21. oktobra preverjali tudi štiri izvajalce del iz Pomurja, pri katerih pa nepravilnosti niso odkrili. Nadzor je potekal tako, da so se v gozdu, kjer so delavci izvajali sečnjo in spravilo lesa, ustavili na delovišču, sestavili inšpekcijski zapisnik o ugotovljenem dejanskem stanju in zapisali izjave prisotnih delavcev. Ugotavljali so, ali so delavci strokovno usposobljeni za izvajanje del, ki so jih opravljali. Predvsem pri sekačih in traktoristih so preverjali, ali imajo pridobljeno ustrezno raven izobrazbe oziroma ustrezen certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije. Dokazila o strokovni usposobljenosti so delodajalci morali gozdarskim inšpektorjem poslati pozneje oziroma so jih sami preverili v dostopnih evidencah. Pozornost inšpektorjev za delo pa je bila posvečena uporabi osebne varovalne opreme, strokovni usposobljenosti za varno in zdravo delo, uporabi pravilne tehnike dela pri sečnji, periodičnih pregledih delovne opreme ter zagotavljanju vsaj dveh delavcev na delovišču. Poleg tega so delovni inšpektorji preverjali, ali se izvajajo periodična usposabljanja in preizkus usposobljenosti ter periodični zdravstveni pregledi.



Kot so nam pojasnili na inšpektoratu za kmetijstvo, so na področju zagotavljanja strokovne usposobljenosti izvajalcev del v gozdovih odkrili skupno le dve nepravilnosti na deloviščih, več nepravilnosti, natančneje 30, so odkrili inšpektorji za delo. Nanašale so se predvsem na nezagotavljanje zdravstvenih pregledov, neuporabo osebne varovalne opreme ter pomanjkljivosti delovne opreme, ugotovili so še, da samozaposleni v dejavnosti gozdarstva ne izdelajo pisne ocene tveganja in ne določijo varnostnih ukrepov. Oba inšpektorata bosta glede na število odkritih nepravilnosti in posledice nesreč pri delu v gozdovih tudi letos izvedla poostreni skupni nadzor, vendar točen datum še ni znan, so nam še pojasnili na inšpektoratu.

inšpekcija-za-gozdarstvo nepravilnosti pomurje