Koline so nekoč potekale ves dan, je povedal predsednik TD Cven Janko Horvat. Gospodinja in gospodar sta bila še posebej ponosna, če je bil špeh debel, saj so s tem pokazali, da so prašiča čez leto pridno hranili. Preden so se lotili dela, so ob zajtrku popili čaj z žganjem. Večji del mesa so pripravljali za tünko. Tako kot nekoč na kolinah, je tudi na tokratni prireditvi bila za kosilo bujta repa, za malico pa meso iz tünke od prejšnjih kolin ter jetra z ajdovo kašo. To pa so si nekoč poplaknili z jabošnico, klintonom in drugimi domačimi napitki.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Sledila bo prireditev Popekanje, ki bo 9. februarja, ko bodo pekli meso prašiča, ki ga bodo potem skupaj z zaseko dali v tünko in ga jedli ob naslednjih turističnih dogodkih, kot so setev koruze, kožühanje, pustovanje in kmečka tržnica.
V TD Cven si čez leto z različnimi prireditvami prizadevajo, da bi predstavili in obujali čim več tradicionalnih ljudskih običajev in opravil iz Prlekije. Pripravljajo jih pod geslom Pridite še vi, te pa smo vsi. Tradicionalne ljudje običaje in opravila pa predstavljajo tudi šolarjem in otrokom iz vrtca, večkrat pa na grüntu gostijo tudi skupine turistov in izletnikov.