vestnik

(DAN DRŽAVNOSTI) Če želite oblast, se pripravljajte na nov koronavirusni val?

Andrej Bedek, 25. 6. 2020
Jure Zauneker
Slika je simbolična.
Aktualno

V času, ko je bila koronakriza na najvišjih vrtljajih, je nacionalna televizija na svojem drugem programu predvajala film 12. mož. Gre za filmsko upodobitev neverjetnega podviga norveškega vojaka Jana Baalsruda. Štiriindvajsetega marca 1943 britanska vojska, ki uri norveške komandose za sabotažne akcije, sproži operacijo Martin Red. Dvanajst norveških borcev na ribiški ladji z razstrelivom vpluje v Severno morje, da bi razstrelili nemško vojaško letališče. Ko se pred akcijo zasidrajo v odmaknjenem fjordu, jih izda domačin. Enajst mož Nemci zajamejo, mučijo in na koncu ubijejo, 12. mož pa pobegne. Film nato kaže, kaj je človek pripravljen narediti, da bi preživel. Baalsruda je zasul plaz, in da bi preprečil širjenje gangrene, si je amputiral prste na nogi. Film prav toliko kot o preživetju mladega vojaka govori o ljudeh, ki so mu priskočili na pomoč. Čeprav so tvegali življenje, so brez oklevanja pomagali človeku v stiski. V središču filma je tako človek, ki je s svojim življenjem postal simbol odporniškega gibanja na Norveškem, pa tudi pogumna narava in drža njegovih rojakov. 12. mož pripoveduje epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je norveškemu narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.

Vsaj kot spomin na osamosvojitveno vihro, če že nimamo filma, smo imeli v 80 dneh epidemije na televizijskih zaslonih redno novega/starega uradnega govorca vlade Jelka Kacina. Z nastopi v letu 1991 je izbojeval medijsko zmago nad sovražnikom, z nastopi v letu 2020 pa nam je v istem tonu sporočil: »Uživajte, dokler lahko!«

Danes naša domovina praznuje 29 let, filma o junaški osamosvojitveni zgodbi iz leta 1991 pa Slovenci še vedno nimamo. Kar je lahko povsem logično, kajti še danes, če poslušamo aktualno oblast, pravzaprav ne vemo, kdo je zmagal junija 1991. So se pa denimo zadnje dni prepirali, katere veteranske organizacije so lahko sodelovale na državni proslavi in katere niso smele. Na proslavi v čast države, kjer danes policisti po ukazu oblastnikov preganjajo kolesarske varde, vardo, ki je obkolila policijsko postajo, pa ne. To vardo bi poslali celo na stražo na mejo, modrouniformiranca, ki se je nasmehnil petkovim protestnikom in z njimi naredil fotografijo, pa kar za zapahe. Že znano za mlado slovensko državo. Del slovenske politike namreč velikokrat zlorablja preteklost, da bi upravičil sedanjost. Najlaže je kazati s prstom na drugega in se v neskončnost obtoževati. Tudi če so se v preteklosti zgodile grozne stvari, se moramo z njimi spoprijeti in najti način, kako živeti z njimi in nekaj iz njih izvleči. Najbolj neverjetni dogodki zgodbe 12. moža so prav tisti, ki so se zares zgodili. Junaška dejanja, a prav tako zločini.

12. mož pripoveduje epsko zgodbo iz druge svetovne vojne o tem, kako se je sramotni vojaški poraz spremenil v simbol junaštva, ki je norveškemu narodu vlil moč in ga združil v boju proti okupatorju.

Vsaj kot spomin na osamosvojitveno vihro, če že nimamo filma, smo imeli v 80 dneh epidemije na televizijskih zaslonih redno novega/starega uradnega govorca vlade Jelka Kacina. Z nastopi v letu 1991 je izbojeval medijsko zmago nad sovražnikom, z nastopi v letu 2020 pa nam je v istem tonu sporočil: »Uživajte, dokler lahko!« Tudi tokrat bo zato odšel v legendo. Ali Žerdin je v Delu v zadnjem portretu Kacina zapisal: »Obstaja pomembna vzporednica med Kacinovimi nastopi v letih 1991 in 2020. Ko se je julija 1991 v te kraje vrnil krhki mir, je Kacin opozarjal, da še ni konec. Zdaj govori, da je drugi val epidemije bliže, kot si predstavljamo. ​Prelepo bi bilo, če bi se tudi tokrat motil.« Kacin dobre ve, o čem govori. Po izobrazbi je obramboslovec in je nekdanji minister za obrambo. Zato nedvomno ve, da je čas takoj po vojni eden najnevarnejših. Dokler je vojna, so jasna pravila, kdo je proti komu. Vojni pa običajno sledi obdobje popolnega kaosa. Po kaosu pride faza vzpostavljanja novega reda, ki pa lahko marsikaj obrne na glavo. Tudi zamenja oblast. Zgodovina je dokaz. Če želite mir, se pripravljajte na vojno, so rekli že stari Rimljani. Slovenija 2020: Če želite oblast, se pripravljajte na nov koronavirusni val?

praznik domovina slovenija