vestnik

(KOLUMNA) Anomalije in sestrelitve letal

Štefan Kardoš, 17. 2. 2023
Vestnik.si
Roman Anomalija, velik hit francoske literarne scene
Aktualno

Če smo prav razumeli besede novega šolskega ministra, bomo večino pedagoških problemov rešili z digitalizacijo šolskega sistema in procesa že od vrtca naprej.

Anomalija je naslov romana francoskega pisatelja Hervéja Le Tellierja, izšel je leta 2020 in prejel prestižno Goncourtovo nagrado. Letalo z 243 potniki 10. marca 2021 poleti iz Pariza v New York, nekje nad Novo Fundlandijo ga preseneti močna nevihta, v strašnih turbulencah potnike premetava gor in dol po sedežih, kak kilometer prosto padajo, potem pa letalo nepričakovano prileti iz nevihtnega oblaka pod čudovito, s soncem obsijano nebo in vse je spet mirno in normalno kot prej. A ta mir je varljiv, prava drama se šele začenja. Ko pilot ponovno naveže stik s kontrolo poletov, se kontrolorji obnašajo popolnoma čudaško in noro, kmalu potem vojaški lovci F-16 obkrožijo letalo in ga pod grožnjo sestrelitve pospremijo do vojaškega letališča v New Jerseyju. Tam je obsedno stanje, tare se ljudi, vojakov, preiskovalcev ... Potnikom najprej povedo, da je 10. junij 2021, potem pa še, da je pred tremi meseci, torej 10. marca 2021, že pristalo isto letalo z vsemi 243 potniki vred. Kot da obstaja več vzporednih, identičnih vesolij in je letalo iz enega od teh mnogoštevilnih svetov zablodilo v našega, doslej edino znanega in avtentičnega.

Takšne uganke ne bi mogli razvozlati ne ostroumni Hercule Poirot ne možati Philip Marlowe, še inšpektor Vrenko ne. Zato skličejo množico psihologov, psihiatrov, matematičnih genijev, astrofizikov (ti so v modernih časih poleg razlaganja teorije strun, črvin, multivesolij ipd. daleč najkompetentnejši tudi za razlaganje čudežev), agentov CIE, FBI in drugih. Ta armada se potem loti primera, predvsem pa odpravljanja škode in ponovnega uravnavanja porušenega vesoljnega reda. A to sploh ni tako preprosto, ko se namreč razve, kaj se je zgodilo, svojo tržno priložnost v anomaliji takoj zaznajo najrazličnejši špekulanti, od verskih fanatikov do mafijcev. In ko vpoklicani armadi ekspertov nerazložljivo skoraj že uspe pomesti pod preprogo oz. spraviti v pozabo (soočiti dvojnike, jih podkupiti, jim zagotoviti novo identiteto ipd.), se na nebu pojavi še tretje isto letalo.

Do anomalij je prejšnji teden prišlo tudi v slovenski prijazni šoli. Najprej se je neki osnovnošolec neprijazno lotil sošolca s kladivom. Mediji so se odzvali predvidljivo ognjevito: kje so bili učitelji, so se spraševali, in ali je svetovalna, psihološko-pedagoška služba zaspala, so se zaskrbljeno muzali, in kje – zaboga – so bili varnostniki in dežurni šolski policisti, ki bi morali strumno korakati gor in dol po hodnikih šole in kukati v WC-je ter prežati na kladiva v rokavih učencev? Kmalu so si na televizijskih dnevnikih in poročilih začeli podajati kljuke psihologi in ugotavljali, da je zadeva kompleksna in da ne smemo pozabiti na dolgo senco, ki jo iz preteklosti meče v sedanjost korona, in da ... Toda še preden so stavek dokončali, je v neko drugo osnovno šolo prišel učenec z nožem, da bi se v prijazni šoli na ta način branil pred sošolci nadlegovalci. Varnostniki in učitelji so bili zdaj na srečo na preži in nož odkrili, še preden je bil uporabljen.

No, novinarji so pred kamere poklicali tudi že Dušana Merca, ki je povedal, da varnostniki nimajo kaj iskati na šoli, potem so prišli še drugi drugače misleči pedagogi in psihologi, ki so s prstom kazali na akademike, guruje religije permisivne vzgoje, uporabljati so začeli besedne zveze, kot so brezčutni otroci, mladoletni psihopati, institut slabega starševstva ipd. A še preden je postalo čisto jasno, kaj nam hočejo sporočiti, je mladoletnik v nekem tretjem slovenskem kraju z nožem pokončal lastno mater. Potem pa se je začel konec tedna, šole so zaprle vrata in s tem prizorišča anomalij, v ospredje je prišel šport (da gledalci ne bi povsem pozabili na dogodke prejšnjega tedna, so na TV začeli reklamirati igrano-dokumentarno serijo o najodmevnejših umorih na Slovenskem).

Ne vem, kaj si ob tem misliti in kako se orientirati. Ko se v romanu Anomalija pojavi tretje letalo, se politiki odločijo, da ga je treba na skrivaj sestreliti in si tako prihraniti nove težave z nerešljivimi ugankami in vznemirjenimi volivci. Morda bo tako ravnala tudi naša šolska politika. Če smo namreč prav razumeli besede novega šolskega ministra, bomo večino pedagoških problemov rešili z digitalizacijo šolskega sistema in procesa že od vrtca naprej.

Sestrelili bomo letalo*.

*V romanu Anomalija Hervéja Le Tellierja se ob sestrelitvi tretjega (istega) letala razblini v nič tudi ves svet.

kolumna anomalija