vestnik

(KOLUMNA) Kar lahko odprete danes, ne prelagajte na jutri

Ines Baler, 12. 5. 2020
Daniel Novaković / STA
V času koronakrize številni mediji in novinarji vsak dan čakajo, da ura odbije enajst, da jih z druge strani kamere pozdravi vladni govorec Jelko Kacin.
Aktualno

V času koronakrize številni mediji in novinarji, ki želijo svojim bralcem in uporabnikom čim prej sporočiti sveže in aktualne podatke o razmerah v Sloveniji, vsak dan čakajo, da ura odbije enajst, da jih z druge strani kamere pozdravi vladni govorec Jelko Kacin.

Ta državljane in državljanke seznanja z vladnimi odločitvami o zaostrovanju ali rahljanju ukrepov, o novih svežnjih državne pomoči in še in še, vsakič se mu pridružijo tudi razni ministri, državni sekretarji in pristojni z različnih področij delovanja, ki iz prve roke sporočajo zadnje udarne novice. Oziroma vsaj naj bi jih.

news-4027604_1920
Pixabay
Človek bi pričakoval, da govorniki na tiskovno konferenco pridejo pripravljeni, seznanjeni z ukrepi, ki začnejo veljati tisti dan, jutri ali v prihodnjih dneh, oziroma da se vsaj uskladijo, o čem bo tekla beseda.

Človek bi pričakoval, da govorniki na tiskovno konferenco pridejo pripravljeni, seznanjeni z ukrepi, ki začnejo veljati tisti dan, jutri ali v prihodnjih dneh, oziroma da se vsaj uskladijo, o čem bo tekla beseda. Tako potem na eni sami tiskovni konferenci, ki ob najbolj perečih temah in najbolj jezičnih gostih traja tudi slabi dve uri, ne bi prihajalo do sporočanja navzkrižnih informacij. Kajti roko na srce, prav v tistih petnajstih minutah vlada oziroma pristojno ministrstvo ni sprejelo novega odloka ali zakona. Minuli četrtek sta se Kacinu, ki je najprej stopil za govorniški pult, kot govorca pridružila še Bojana Beović, vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, ter Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To je bil dan, ko so mediji med drugim poročali o tem, da so obiski v domovih za starejše spet možni. A kako je bila predstavljena ta odločitev? Zdravnica je v svojem nagovoru dejala, da pristojna skupina pripravlja in usklajuje podrobna navodila, po katerih se bodo morali ravnati domovi in obiskovalci. Dodala je, da bodo obiski mogoči v kratkem, v prihodnjih dneh. Za njo, kakšnih 15 minut kasneje, je začel situacijo predstavljati minister. In glej ga zlomka, po njegovih besedah so bili obiski v domovih za starejše prav od tistega dne že dovoljeni, tudi priporočila in navodila so bila razposlana domovom.
writing-923882_1920
Pixabay
Ni čudno, če kdaj pa kdaj postanemo zmedeni in ne vemo, po katerih navodilih vodilnih v državi naj se ravnamo.
Ob tem smo se slušatelji pred zasloni res lahko upravičeno zamislili. Eno ministrstvo zatrjuje nekaj, drug resor pa drugo. Tako ni čudno, če kdaj pa kdaj postanemo zmedeni in ne vemo, po katerih navodilih vodilnih v državi naj se ravnamo. Pa to v vseh teh karantenskih tednih ni bil edini primer, ob katerem si si lahko zastavil vprašanje, kje je tu resnost, ki bi jo v takih razmerah pričakovali. Veliko (po)smeha so bile deležne tudi nekatere Kacinove izjave, s katerimi je orisoval situacijo v tem čudnem času. »Kar zadeva frizerje in predvsem frizerke, predvsem za en del populacije gre, ki si želi, če rečem v šali, na neki način sanirati narastke, razmišljamo tudi o tem in verjamem, da bomo v nekaj dneh poskrbeli, da to ne bo več delo na domu, ampak da se bo to znalo organizirati tudi drugače,« je bil eden od takih primerov. Naslednji pa: »Če se poroka naredi na prostem, zdaj se bom spet malo šalil, da bomo videli kako in kaj, je mogoče na nogometnem igrišču povabiti kar precej svatov in sodelujejo pri samem obredu.« Pa to, tudi če je bilo rečeno v šali, pri mnogih ni izvabilo smeha, saj ne vedo, kaj storiti z načrtovano poroko, prireditvijo ali še čim. Vprašanje pa je, kdaj bodo dobili konkreten in natančen odgovor. 
In če sta največ navdušenja v Sloveniji poželi odločitvi, da spet lahko prehajamo občinske meje in na terasah lokalov posedamo na kavi, so se nekateri obregnili ob to, katere dejavnosti so postale pri rahljanju ukrepov prioritetne. Tako bodo lahko sedaj z novo pričesko, urejenimi nohti ali novo opravo čakali na nenujne zdravstvene in zobozdravstvene preglede, terapije ter posege, kajti še veliko jih novih terminov za specialistične storitve, ki so bile v času epidemije odpovedane, ni dobilo.
novinarstvo koronačas