vestnik

(KOLUMNA) Mlade zanima dobro staranje

Majda Horvat, 25. 9. 2020
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Po nasršenih diskurzih o starih upokojenskih zajedavcih vitalnih tokov družbe pred nekaj leti sem bila zadnje dni priča pogovorom o starosti s povsem druge perspektive. Da bi bili ti kaj boljši od prvih, ne sporočam, prav tako ne, da bi bilo treba katere iztrebiti kot nesprejemljive izrastke skupnosti ter nam jih umakniti izpred oči. So zgolj vrivki duha našega časa, ki jih lahko vidimo, slišimo. Ali pa tudi ne.

V kakšnem pogovornem telesu se je torej pretakal sok starosti? Na meji zabavno-spotakljivega je tekel pogovor o zabavi, praznovanju neke osemdesetletnice življenja, kjer se je na žalost z novim virusom okužilo več ljudi. Objavljanje namena dogodka in navajanje generacijske strukture v povezavi s širjenjem virusa je pač postalo razširjeno »koronsko« žigosanje. Po mojem mnenju javno sramotenje z namenom opozorila drugim.


Pogovor o tem sporočilu se je v neki ženski družbi sukal predvsem okrog obdelave stereotipa, ali obhajanje osemdesetletnice in zabava sploh sodita skupaj. Prvo mnenje, ki je odčepilo zamašek pogovoru, je bilo, da so si zabavo najverjetneje omislili mlajši člani družine ali sorodniki, pač željni priložnosti za druženje in zabavo. Toda to možnost so hitro negirale pripovedi o tem, kako vitalni so danes nekateri osemdesetletniki in koliko mladostne energije imajo v sebi. Ženske, povezane v tem pogovoru, so nanizale kar nekaj svojih izkušenj z ljudmi, pri katerih se telo stara hitreje kot um, ki sebe še vedno sanjajo v mladostnem telesu, ki imajo enake, nepostarane želje. Sledila je ugotovitev, da sploh ni nujno, da nora zabava ni bila želja slavljenke, virus pa se je pač zgodil kot neželena postranska stvar dogodka, ki se je zato znašel v izjavah za javnost in medijih.
V tem pogovoru je vredno poudariti celostno videnje človeka, četudi starega. Pri mladih pa je, vsaj zame, vredno pozornosti to, da se posvečajo samo enemu segmentu staranja. Dobro staranje (age well) postaja modni hit najstnikov. O čem govorim?

pes telefon
Pexels
Fotografija je simbolična.

S telefoni v roki se nekaj najstnikov ni pogovarjalo kaj dosti, edine besede, ki so jih izmenjali, so se nanašale na odkritja med objavami na priljubljenem družbenem omrežju tiktok. Vprašam in povedo mi, kje in kaj je dnevni hit tega omrežja. Priznam, zame je bilo to odkritje polja nepoznanega. Predvsem pa je moje običajne, ukalupljene miselne tokove zmedlo to, da so mladi postali »zasvojeni« s problemom staranja, in to samo v segmentu zdravja in ohranjanja mladostne kože. Druge plati staranja in življenja v starosti jih ne zanimajo. Jih ne poznajo?


To novo spoznanje me je z iskanjem povezav pripeljalo do še bolj osupljivih odkritij o obravnavanju starosti kot »navdiha« za prodajanje izdelkov za nego kože in prehranskih dodatkov za ohranjanje zdravja pri staranju. Sledilce influencerjev, vplivnežev, ki predstavljajo svoja mnenja o nekih izdelkih, preštevajo celo v desetinah milijonov. Milijoni pa se najverjetneje obračajo tudi v poslu, ki je skrit za tem.

tik tok aplikacija
Pexels
Fotografija je simbolična.
Modni hit je torej postalo unovčevanje nekega segmenta staranja, mladi ter najbolj priljubljena družbena omrežja pa objekt in prenašalci, razmnoževalci sporočil.

Ko vprašam te mlade, ki so mi odstrli vrata v nepoznan svet, pripeljali do opisanega odkritja in ki »palčijo« po ekranu telefona ob meni, ali poznajo kakšne stare ljudi, morda babice in dedke, ki imajo enaka ali podobna sredstva za kožo v svojih kozmetičnih torbicah, se prikupno začudijo, češ kaj jim bo to. To je vendar nekaj za mlade. Sami tega ne potrebujejo. Ker so v očeh mladih lahko to, kar so, in sprejeti takšni, kot so? Odlično, mi je kapnilo.
To je tudi ublažilo skrb v meni, da so mladi zaradi telefonov in brskanja po spletnih ponudbah povsem izgubili stik z realnostjo.
Pri »age well« smo lahko prav ljudje, ki jih sami že prištevajo med starejše, naš stil življenja, mladim realna izkustvena podoba nekega staranja.

kolumna staranje mladostnik