vestnik

(KOLUMNA) Notranja lepota se skriva v globini duše, rok trajanja ji nikoli ne poteče

Jožica Lukač, 20. 5. 2024
revija Jana
Lepotni ideali se skozi čas spreminjajo.
Aktualno

Lepota je relativna stvar, ki jo vsak dojema drugače. Že star pregovor pravi, da imajo vsake oči svojega malarja. Sploh ženske smo pogosto na udaru, saj za nas, če to priznamo ali ne, veljajo drugačna pravila kot za moške.

Lepotni ideali se skozi čas spreminjajo. V preteklosti so kot lepi ljudje veljali tisti z več kilogrami, saj je to bil dokaz, da imajo vsega v izobilju. Danes se lahko tolažimo s tem, da živimo zgolj v napačnem času. Pred leti se je trend popolnoma obrnil. Na modnih pistah smo gledali shirane manekenke, za katere je bilo samo vprašanje, kdaj se bodo zaradi podhranjenosti zrušile. Obleke so na njih visele kot na obešalnikih. Na prvi pogled se je danes situacija nekoliko izboljšala, a v resnici se je samo preselila v druge sfere. Mlada dekleta na socialnih omrežjih spremljajo svoje idole in različne vplivneže, ki objavljajo obdelane fotografije napol golih izklesanih teles. Lepotne operacije cvetijo, obstajajo celo različne akcije in popusti, tako kot za kruh in mleko v trgovini. Če imaš denar, si lahko kupiš lepoto; celulit izgine, maščobne blazinice se spremenijo v mikavne obline, želeni deli telesa se povečajo ali zmanjšajo. Vplivneži na fotografijah in posnetkih so nasmejani, srečni, zadovoljni, uspešni, lepi.

lepota1
revija Jana
Mlada dekleta na socialnih omrežjih spremljajo svoje idole in različne vplivneže, ki objavljajo obdelane fotografije napol golih izklesanih teles.

Katero dekle si tega ne bi želelo? Vse to v času odraščanja negativno vpliva na samopodobo, povzroča motnje hranjenja, daje občutek manjvrednosti, mnogokrat pelje v depresijo. Tudi pri odraslih ni dosti drugače. Vedno več ljudi zaradi različnih stisk potrebuje strokovno pomoč, ki pa je mnogokrat nedosegljiva ali se nanjo čaka predolgo. Tu nastopijo »kvazi« strokovnjaki, ki krhkost in ranljivost posameznikov izrabijo kot tržno nišo. Na socialnih omrežjih najdemo številne ponudbe za popolno osebno preobrazbo, svetovanje, psihološko oporo, obljubljajo nam zgodbe o uspehu, predstavljajo se malodane kot preroki, ki so pravočasno spregledali in so v preteklosti korenito spremenili svoje življenje. Moramo jim popolnoma zaupati, plačati in pomagali bodo tudi nam. Če poznaš ozadje, se sprašuješ, kako so lahko ljudje tako naivni in jim nasedejo. Šarlatanska pomoč povzroči več škode kot koristi. »Strokovnjaki« si ob lahkem zaslužku manejo roke, ljudje pa so še bolj prizadeti.

Pa se vrnimo k lepoti. Vsaka ženska je rada lepa. Za lep videz se je treba tudi malo potruditi, se dovolj gibati, dovolj spati, telovaditi, skrbeti za uravnoteženo prehrano in na splošno zdravo živeti. Nekaterim so geni naklonjeni, drugim so slabi geni krivi za vse, čeprav bi bilo treba v prvi vrsti črtati razvade. Pri vsaki stvari je treba biti zmeren. Nekatere ženske želja po brezhibnem videzu vodi v pravo obsedenost. Nenaličene sploh ne upajo zapustiti hiše, četudi gredo samo v trgovino ali na sprehod. Pol življenja preživijo pred ogledalom, da skrijejo pike, pege, gube in druge (po njihovem) lepotne napake, čeprav se drugim morda zdijo celo simpatične. Brez pudra in šminke ne gredo niti v savno, na fitnes, masažo ali kopanje. Toaletna torbica z ličili je zanje kot obvezna prva pomoč v avtomobilu. Če bi jih srečal popolnoma nenaličene, jih najbrž sploh ne bi spoznal. Strinjam se, da ženska mora dati nekaj nase. Sploh ob posebnih priložnostih in svečanostih mora biti urejena, a pri vsem je treba ohraniti zdravo mero, ne pa postati suženj lastne podobe. Če je to cena lepote, sem raje grdi raček. Konec koncev je vsaka guba izraz življenjskih (pre)izkušenj, skrbi, razdajanja in dela.

sreča
Profimedia
Notranja lepota se skriva v globini duše, zato je na prvi pogled morda ne opazimo.

Brezhibno urejena in privlačna ženska resda pritegne poglede moških, ki pač ne morejo iz svoje kože. Mnogi nanjo gledajo zgolj kot na trofejo, na koncu pa si vsak želi »zvesto srce in delovno ročico«, kot bi se izrazil Prešeren. Zunanja lepota ne more pretehtati notranje miline in topline, tako kot lepa fasada na hiši ne zagotavlja prijetnega družinskega vzdušja. Zunanja lepota je minljiva, pa najsi uporabljamo še tako drage kreme, regeneratorje, balzame, pripomočke in tretmaje. Notranja lepota se skriva v globini duše, zato je na prvi pogled morda ne opazimo. Ko začutimo njen žar, postane vse drugo brezpredmetno. In najpomembneje: rok trajanja ji nikoli ne poteče.

mnenje kolumna lepota