vestnik

(KOLUMNA) So lahko samozavestne le suhice?

Ines Baler, 31. 3. 2024
/
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Težava današnjega sveta in pripadnikov mlajših generacij je, da težko ločijo realnost od filtrov.

Srednjo šolo sem končala junija leta 2010. Od takrat je minilo štirinajst let in nekatere stvari so še sedaj enake, druge pa so se povsem spremenile. Zelo spremenjena je tudi naša družba in zelo drugačne so tokratne mlade generacije, pa tudi starši. 



K pisanju te kolumne me je napeljalo nekaj primerov, ki sem jih na različnih platformah zasledila v zadnjem obdobju. Prvi je pisanje slovenskih medijev, da so učitelji športne vzgoje na ljubljanskih srednjih šolah v tem šolskem letu dobili opravičila staršev, da hčerke ne morejo telovaditi, pri čemer so kot razlog navedli lepotne operacije v tujini, v katerih so mladoletnicam v zadnjico vstavili vsadke. Bali so se, da bi ti med športno vzgojo počili. Učitelji menijo, da so bile operacije med poletnimi počitnicami, saj da dijakinje pridejo septembra v šolo spremenjene. Naslednji primer, ki mi je prav tako dal misliti, sem zasledila na instagramu.

plasticna operacija
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Lastnica kozmetičnega salona je s sledilci delila prigodo, da je želela mama precej mladoletno hčerko pripeljati na lepotno storitev. Ni šlo za manikiro ali nego obraza, ampak za trajnostno storitev za obrvi. To naj bi bilo darilo za rojstni dan. Kozmetičarka je mamo previdno vprašala, ali ni to morda prehitro in ali ne bi raje še malo počakali. Pa je mama hitro opravila v tem salonu, kozmetičarko »napadla«, češ kdo je ona, da se lahko vmešava v njene odločitve, in šla storitev iskat drugam. 



Še en eksces, ki je v zadnjih dneh viralen predvsem na tiktoku, pa je izjava ene od slovenskih vplivnic v enem od podkastov. Gre za vplivnico, ki je postala znana zaradi svoje izoblikovane zadnjice oziroma zaradi storitev osebnega trenerstva, s katerim naj bi drugim pomagala pri izboljšanju forme, hujšanju in izoblikovanju postave. V tem podkastu je govorila o svojih začetkih, pomenu gibanja in zdravega načina življenja, delu in podobno. V enem delu je tudi razlagala, zakaj si je dala povečati prsi. Ker da so v njeni družini imele vse ženske večje prsi, sama pa da je bila črna ovca, po operaciji pa je bolj zadovoljna in samozavestna. Na vprašanje, ali se ji zdi, da se danes veliko vsega popravlja na ljudeh, in ali nekateri pri tem ne pretiravajo, je odgovorila z vprašanjem. Zakaj druge moti, če si kdo kaj popravi na sebi, ker da je to odločitev vsakega posameznika. Dejala je tudi, da se zavezuje k temu, da bi spremenili način razmišljanja in da ne bi obsojali drugih. A glej ga zlomka, v tem istem posnetku je postala kontradiktorna. Izjavila je, da dobi pike, ko na družbenih omrežjih vidi žensko, ki si sama modrca ne more zapeti, ali kakšne modele z obilnimi postavami, ki govorijo, kako so samozavestni in se dobro počutijo v svojem telesu. Komu ti lažeš, se je spraševala in dodala, da se po njenem mnenju nikoli v takem primeru ne moreš počutiti dobro in da ji je žal oseb, ki same sebi lažejo. A ni še pred nekaj minutami poudarila, da se zavzema za spremembo miselnosti? Ob koncu pa je kot eno od treh vrednot, ki so ji najpomembnejše v življenju, navedla spoštovanje. S to izjavo niti približno ni pokazala spoštovanja do močnejših ljudi. 

samopodoba
Dreamstime
Ker je realnost drugačna od viralnih podob, se mladi počutijo nelagodno in posegajo po stvareh, ki lahko tudi škodujejo zdravju.

Na ta podkast in njegove izseke se je zlilo morje komentarjev. Nekateri, ki so se opisali kot njene stranke, so poudarjali, da se jim je zamerila in jih izgubila. Ne nazadnje so ljudje, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami, tisti, na katerih služi. Menda bajne denarce. S tem primerom ne oporekam temu, da ljudem pomaga pri hujšanju in je pri tem uspešna, ampak ni treba ljudi soditi po sebi. Zakaj bi morala vsaka ženska imeti do konca natrenirano zadnjico in trebušne mišice trde kot kamen? Vsak sam ve, kaj mu je všeč. In človeška postava je odvisna tudi od genetike ... Nanjo lahko vpliva tudi bolezensko stanje.


Težava današnjega sveta in pripadnikov mlajših generacij je, da težko ločijo realnost od filtrov. Preveč so zaverovani v to, kar vidijo na družbenih omrežjih, in menijo, da so tisto ideali, ki jih je treba zasledovati. Ker je realnost drugačna od viralnih podob, se mladi počutijo nelagodno in posegajo po stvareh, ki lahko tudi škodujejo zdravju. Prejšnji teden sem slišala neko žensko, da jo skrbi za mlajšo sestro, ker zaradi podob na družbenih omrežjih uporablja steznik, samo da bi imela ožji pas.
Prav zato morajo vse te vplivnice, če že imajo tak naziv, paziti pri svojih nastopih. Morda se vse niti ne zavedajo, kako zelo lahko vplivajo na mlade. Pa njihov vpliv ni le v tem, da če uporabljajo kremo neke blagovne znamke (za predstavitev katere so seveda plačane), jo morajo tudi oni, ampak je marsikaj več. Če objavijo privzdignjeno zadnjico, dekleta mislijo, da morajo tako imeti tudi one.
Vemo pa tudi, da so trendi minljivi. In povrhu vsega, vsako dekle si v puberteti in pozneje niti ne more privoščiti vseh teh »storitev«, zato jo drugi gledajo postrani, počuti se odrinjeno in samo. Človeka pa ne naredijo nohti, obrvi, obleka, ampak tisto, kar nosi v sebi. Pa ni pomembno, če ima kakšen kilogram preveč.
kolumna družbena-omrežja podoba samozavest