vestnik

(KOLUMNA) Začnimo se zavedati pomena junakov sodobnega časa

Damjana Nemeš, 30. 7. 2023
Jure Zauneker
Delo gasilcev še zdaleč ni enostavno.
Aktualno

Kljub različnim oviram, s katerimi se ob svojem že tako zahtevnem delu morajo spopadati, gasilci ne izgubljajo kompasa in so usmerjeni na svoje poslanstvo.

Besedo gasilec je Znanstvenoraziskovalni center Sazu letos januarja razglasil za besedo leta 2022. Navezuje se na lanski največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je razplamtel 15. julija, z njim pa se je več dni poleg drugih pripadnikov sistema zaščite in reševanja neutrudno borilo več kot 1500 prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz Slovenije in Italije, med njimi je bilo tudi nekaj sto pomurskih junakov. Dva dni pred obletnico katastrofalnega požara, ki je prizadel kraški svet, je Slovenijo doletela nova katastrofa. Močno neurje, ki se je razbesnelo ta mesec, je domala povsod po državi pustilo pravo opustošenje, med bolj prizadetimi regijami pa je bila prav pomurska. Podrta in izruvana so bila številna drevesa, odkritih in poškodovanih je bilo nešteto ostrešij, toča je klestila po kmetijskih površinah.

Gre za le majhen in grob opis razsežnosti neurja. Napovedi vremenoslovcev so se uresničile tudi maja, ko je močno deževje povzročilo kopico težav v Pomurju. Zalite so bile številne kleti, poplavljene njivske površine, ponovno je padala debela toča, ki je uničevala pridelek kmetom. Škoda, ki je nastala takrat, je bila ogromna, pa vendar po prvih grobih ocenah manjša od te, ki so jo povzročile zadnje vremenske neprilike.

Moči, da bi tovrstne naravne nesreče preprečil, žal nima nihče, imajo pa moč, znanje, opremo, voljo in zagnanost tisti, ki posledice teh nesreč odpravljajo. Skupni imenovalec, ki ga pri tem lahko izpostavimo, so gasilci, ki skupaj s pripadniki civilne zaščite in drugimi službami v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami skrbijo za varnost ljudi, živali, okolja in drugega premoženja. Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem več kot 150-letno tradicijo. Ljudje so se že v preteklosti združevali v gasilska društva, da bi preprečevali in gasili požare, skozi leta pa je predvsem zaradi potreb v družbi to preraslo okvire njihovega delovanja. Gasilec tako danes ni več samo tisti, ki gasi požar, ampak je socialna opora ljudem, narodu nesebično pomaga in služi ob vsakršni nesreči, združuje ljudi pri drugih aktivnostih, mlade uči in ozavešča o pomenu dobrodelnosti, ob tem pa se zaveda, kako pomembno je izobraževanje in usposabljanje, da bo lahko pri delu, ki ga opravlja, še boljši.

Delo gasilcev še zdaleč ni enostavno. V nešteto situacijah tvegajo svoja življenja in življenja svojih tovarišev, da bi rešili drugega. Da o odgovornosti, ki jo imajo ob tem njihovi nadrejeni, ko denimo v ogenj pošljejo svoje pripadnike, niti ne izgubljamo besed. Kljub znanju, usposobljenosti in opremljenosti se namreč na terenu vedno lahko pripetijo nevarne in nepredvidljive situacije.

Prav neverjetno se ob vsem naštetem zdi, kako je marsikomu še vedno zabavno, če uporabim ta izraz, da nagajajo gasilcem. Nedavno smo lahko v medijih brali, kako so nepridipravi vlomili v prostore enega od slovenskih prostovoljnih gasilskih društev ter jim iz vozila ukradli opremo za tehnično reševanje. Le dober teden po omenjenem dogodku so gasilci še enega prostovoljnega društva doživeli pravo razočaranje. Potem ko so ves dan betonirali ploščo, saj so želeli urediti prostor pred skladiščem orodja, se je okoliškim otrokom in mladostnikom očitno zdelo zabavno, da njihovo večurno delo uničijo tako, da se sprehodijo po svežem betonu. Razočaranje gasilcev je bilo v obeh opisanih primerih veliko. Opremo in tehniko, ki jo gasilci nabavljajo, ter prostore, ki jih urejajo, ne bodo imeli za lastne potrebe, ampak izključno za pomoč drugim v stiski, zato so tovrstna dejanja še bolj nerazumljiva.



Kljub različnim oviram, s katerimi se ob svojem že tako zahtevnem delu morajo spopadati, gasilci ne izgubljajo kompasa in so usmerjeni na svoje poslanstvo. To je na tak ali drugačen način pomagati v stiski. Prav bi bilo, da se vsi skupaj začnemo še bolj zavedati pomena junakov sodobnega časa.

kolumna gasilci junaki