vestnik

(KOLUMNA) Zakaj ne zaupati politiki

Jože Črnko, 9. 3. 2024
Bobo
Sodna palača v Ljubljani.
Aktualno

Ko gledam, kaj se dogaja v gospodarsko najmočnejši državi na svetu, kjer se že pripravljajo na volitve, se mi milo stori za našo Slovenijo.

V prvi veterinarski službi sem imel zanimivega in spoštovanega direktorja, ki je bil tudi zelo družaben. Na vsaki zabavi je vsaj enkrat rekel: »Sine, mani se politike, drži se posla i motike.« (Sin, izogibaj se politike, drži se posla in motike). Takrat temu nisem posvečal nobene pozornosti, s starostjo pa besede začnejo zveneti drugače. Danes bi to misel spremenil in dejal, da se izogibaj motike in drži politike. Zakaj? Ker se izplača biti politik. Če se jim ne bi izplačalo, zakaj bi se potem vsi tako zelo oklepali svojih stolčkov? Mar mislite, da politiki opravljajo svoje delo zato, ker nas imajo radi? Pozabite. Zato, ker se jim enostavno izplača in ker nas imajo za ovce. Dobro vedo, da narod hitro pozabi, in dobro vedo, da je čas najboljši zdravnik, ker naj je afera še tako grda, sčasoma bo šla v pozabo. Večkrat se spotaknem tudi ob to, da mora že vsaka politična stranka, ki da kaj nase, imeti podmladek. Čemu bi se nekdo, ki še ni niti polnoleten ali zaposlen, že politično opredeljeval, se sprašujem. Enostavno: ker misli, da bo od tega nekoč imel korist. In ob tem se vedno vprašam, kaj je s to mladino. Kje je njihov revolucionarni duh? Kje so časi, ko so se v politiki bali mladinskih protestov?

K temu razmišljanju me je prisililo politično dogajanje, ki ga je sprožila afera Sodna palača. Stavba, ki ni za rušenje in ne za uporabo, je bila ocenjena na sedem milijonov evrov. Če mediji ne bi razkrili svinjarije pri tem nakupu, bi se denar obrnil, vsak bi dobil svoj del pogače in vlak bi šel naprej. Naprej v iskanje novih možnosti za nove koristi. Brez slabe vesti. Zdaj vemo, da se je dogajalo marsikaj. In mislite, da bo kdo za to odgovarjal? Pozabite. Kriv bi bil tisti revež, ki dela za minimalca in bi si zaradi težkega preživetja vzel žemljico. On bi bil kriv. Kajti on krade, gospodje na vrhu pa se kvečjemu zmotijo in seveda niso krivi. In zato ima politika tako slabo konotacijo.

Da ne bo pomote – še zdaleč niso vsi politiki slabi. Marsikaterega dobro poznam in ga cenim. Ste gledali kdaj po televiziji soočenje dveh politično različnih opcij? Kregata se, prerekata, vsak trdi svoje in ti veš, da po logiki eden laže. Saj ne moreta oba govoriti resnice, ker se potem ne bi prepirala in ne bi bila na različnih bregovih. In ti spet kot ovca lahko le poslušaš in … na koncu ugotoviš, da sta dosti govorila in nič povedala. Vmes seveda nista poslušala voditelja, ki ju je hotel ustaviti in iz razgovora izvleči kaj pametnega. Ne, govorila sta naprej, kajti voditelj bi ju lahko vprašal kaj neprijetnega. Zato mi ni jasno, zakaj se navadni ljudje zaradi politike prepirajo, hodijo na shode in so nasilni. Morda je odgovor v tisti srbski frazi, da »budale« umirajo za ideale.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.Nam, državljanom Slovenije, se vidi, da imamo mlado demokracijo. Naivni, kot smo, se nam na vsakih volitvah ponudi novi obraz. In mi ga kupimo. Sledi hitra prizemljitev in streznitev, ki pa nas pozneje nič ne nauči. Včasih imam občutek, da bi izbrali še Kekca, Lumpija ali Martina Krpana, če bi bili na listi in bi lepo govorili. Sam sem se v teh 33 letih samostojnosti udeležil prav vseh volitev. Glasove sem delil že vsem opcijam, a priznam, da me zadnja leta levica vse bolj sili na desno, čeprav se trudim iskati zgolj sposobne osebe. Če se dotaknem sedanje vlade in pogledam na področje, s katerim se poklicno ukvarjam, lahko le povem, da bomo verjetno Slovenci v kratkem lačni. Sedanji predsednik vlade je svoj program videnja prihodnosti kmetijstva (in s tem tudi veterine) napisal tako na kratko, da bi na en list formata A4 spisal še vizijo za dva druga resorja.

simbolična, dron, prekmurje, občina-beltinci, lipovci, kmetijstvo, polja, polje
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Mar predsednik vlade ne ve, da je kmetijstvo vedno najprej strateškega pomena? S hrano se vse začne. A temu ubogemu kmetijstvu je naša politika huda mačeha. Poglejmo primer: letno se v ustanovah, v katerih za hrano skrbi država (šole, bolnišnice, vrtci …), porabi za 200 milijonov evrov hrane. Če bi država skrbela za naše kmete in bi se tu uporabljala le slovenska hrana, bi ohranili marsikatero kmetijo, delež kmečkega prebivalstva ne bi vztrajno upadal, predvsem pa bi prispevali k zmanjšanju poraščenosti Slovenije z gozdom, ki zdaj znaša krepko čez 50 odstotkov in nas uvršča na tretje mesto v Evropi. Le zakaj se država boji močnega kmeta? In zakaj odlično hrano, pridelano pri nas, pojedo tuji otroci, ne naši?

Ampak tudi drugod ni dosti boljše. Ko gledam, kaj se dogaja v gospodarsko najmočnejši državi na svetu, kjer se že pripravljajo na volitve, se mi milo stori za našo Slovenijo. Oba glavna predsedniška kandidata imata skupaj natančno 160 let. Z vsem spoštovanjem do starejših, ampak eden se hvali, kako se je pogovarjal z že dolgo mrtvimi predsedniki, drugi pa nima niti osnovnega znanja o geografiji. Izmišlja si neke države, ki ne obstajajo, novinarji pa mu očitajo, da se je kot predsednik v povprečju na dan zlagal vsaj petnajstkrat. Ne verjame niti v dejstvo, da človek vpliva na podnebne spremembe. Zdaj pa bodi pameten in zaupaj v politiko.

kolumna mnenje politika