vestnik

(KOLUMNA) Zgodba o uspehu

Edita Nemec Stošić, 16. 2. 2024
Arhiv
Ko sem se ukvarjala z manifestacijo, mi je res uspelo »priklicati« dva kandidata, ki sta ustrezala pogojem, ki sem si jih zamislila, toda tista odločilna »iskra« se ni zgodila, zato sem se odločila, da je »dovolj igranja«, in vse predala v božje roke z najmočnejšo vseh možnih manifestacij.
Aktualno

Zame je uspeh živeti v skladu s svojimi vrednotami in vsak trenutek povečevati ljubezen v duši, ki vse nepopolnosti življenja spremeni v čudovito avanturo.

Pred kratkim mi je prijateljica povedala, da se udeležuje brezplačnih predavanj dr. Šinigoja in da je navdušena nad metodami, ki jih predstavlja, vendar nikoli tako natančno in celovito, da bi se jih lahko naučila. »Seveda,« ji pojasnim, »sedaj samo ribari in meče trnek z vabami za plačljiva izobraževanja!« V tej izjavi ni bilo nič zlonamernega, tudi sama sem njegova učenka in svojega mentorja spoštujem, saj je bilo pridobljeno znanje odločilno za veliko sprememb v mojem življenju. Nisem pa vedela, da tudi on mene tako zelo spoštuje, da še po šestih letih prikazuje mojo sliko s podelitve diplome za praktika hipnoze in povzame delček moje zgodbe. Verjamem, da je to dobra marketinška poteza, saj zadene v srž človeškega hrepenenja po ljubezni.

110-STISK
Arhiv
Zame je uspeh živeti v skladu s svojimi vrednotami in vsak trenutek povečevati ljubezen v duši, ki vse nepopolnosti življenja spremeni v čudovito avanturo.

Sebe nikoli nisem doživljala kot uspešne, tudi ko sem bila najbolje ocenjena ali ko mi je kaj zares uspelo. Očitno nisem razvila receptorjev za pohvale, saj jih takrat, ko je bil čas za to, nisem dobivala, zato sem bila nad klicem dr. Šinigoja, ali bi želela z možem sodelovati v seriji filmov Uspešne zgodbe, globoko pretresena in presenečena, tako zelo, da sem ga na začetku prepričevala, da pa jaz res nisem uspešen človek. Kot da je iz mene spregovorila moja mama. Seveda sem hitro dojela, na kaj meri, in hvaležno sprejela njegovo ponudbo. Posneli smo zgodbo o iskanju ljubezni in srečnem partnerstvu. Brez ene zelo pomembne podrobnosti, za kar mi je žal, saj je imel film čez 13.000 ogledov in bi bil s to »podrobnostjo« mogoče še bolj v pomoč.



Ko sem se ukvarjala z manifestacijo, mi je res uspelo »priklicati« dva kandidata, ki sta ustrezala pogojem, ki sem si jih zamislila, toda tista odločilna »iskra« se ni zgodila, zato sem se odločila, da je »dovolj igranja«, in vse predala v božje roke z najmočnejšo vseh možnih manifestacij. »Ljubi Bog, ti veš, kaj je za moje najvišje dobro! Če mi je namenjeno, da sem sama in če je to tvoja volja, naj bo tako. Ti pa poznaš mojo željo, toda naj se zgodi tvoja volja.« Nastopilo je olajšanje in radostna sprostitev zavedanja tega enkratnega življenja. In čez dobre tri mesece se je zgodila »iskra in zagorel ogenj«, ki vsako leto postaja močnejši v hvaležnem zavedanju in negovanju zaklada ljubezni, ki ga odkrivava in bogativa.

Prof. dr. Miloš Vesin, katerega predavanja z možem rada poslušava, pravi, da je zakon podvig in da so za dobro skupno življenje potrebni trije: žena, mož in Bog. Za naju je Bog Ljubezen. Ljubezen v vseh njenih oblikah, od prijateljstva, filie prek erosa do agape, predane, vzvišene božanske ljubezni. Izražanje hvaležnosti za skupne trenutke, male žrtve samoljubja, vsakodnevna meditacija in skupna opravila so veter v jadra mirne skupne plovbe. Ter Himna ljubezni apostola Pavla na vidnem mestu: »Ko bi govoril človeške in angelske jezike, ljubezni pa bi ne imel, sem postal brneč bron ali zveneče cimbale. In ko bi imel dar preroštva in ko bi poznal vse skrivnosti in imel vse spoznanje in ko bi imel vso vero, da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič. In ko bi razdal vse svoje imetje, da bi nahranil lačne, in ko bi izročil svoje telo, da bi zgorel, ljubezni pa bi ne imel, mi nič ne koristi. Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. Ljubezen nikoli ne mine. Preroštva bodo prenehala, jeziki bodo umolknili, spoznanje bo prešlo, kajti le delno spoznavamo in delno prerokujemo. Ko pa pride popolno, bo to, kar je delno, prenehalo. Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega. Zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan. Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.«

Nisem prepričana, ali lahko srečanje in skupno življenje dveh sorodnih duš imenujemo uspeh, prej božja milost, kajti uspeh je precej zlorabljena beseda z izkrivljenim pomenom, saj človek najprej pomisli na denar, kariero, avtomobil, jahto, slavo … Uspeh, sreča, zdravje, bogastvo so pojmi za individualna stanja in odkrivanje notranje resnice nam razkrije, koliko so ti pojmi odvisni od naših pridobljenih vzorcev in kolikšen del je naše avtentičnosti in resničnega, zavestnega bivanja. Zame je uspeh živeti v skladu s svojimi vrednotami in vsak trenutek povečevati ljubezen v duši, ki vse nepopolnosti življenja spremeni v čudovito avanturo.  

In kot je rekel že Mali princ, bistvo je očem nevidno.

kolumna uspeh mnenje