vestnik

Komentar: Rdeča Sobota

Timotej Milanov, 25. 11. 2018
Nataša Juhnov
Murska Sobota 
Aktualno

Murska Sobota je bila v zadnjega četrt stoletja glede na politično profiliranost volivcev zmeraj levo usmerjeno mesto, ampak nikoli doslej se ni podpora levih volivcev tako izrazito nakopičila okoli ene same politične stranke. Po obdobju vladavine LDS in zatonu te stranke so praznino poleg Socialnih demokratov zapolnili tudi recimo v SMC, katere akterji, nekoč vidni člani LDS, so še naprej krojili soboško lokalno politiko.
Tokrat so Socialni demokrati pometli s konkurenco. Ne samo, da so skoraj podvojili število mestnih svetnikov, znebili so se tudi Antona Štihca in velikega dela njegove Modre liste, ki je pravzaprav edina delovala kot prava opozicija v prejšnjem mandatu. V taboru SD so lahko skoraj enako veseli dejstva, da se v mestni svet ni uspelo uvrstiti nekaterim najmočnejšim kandidatom SMC, stranke, ki je bila sicer formalno del Jevškove koalicije, vendar je imela hkrati velike apetite pri vodenju občine, zaradi česar je župana na različnih instancah večkrat držala v šahu.
Po eni strani nova sestava mestnega sveta pomeni konec razprtij, ki so ovirale delovanje občine, predvsem med različnimi akterji iz SD, SMC in Modre liste, po drugi strani pa pomeni tudi veliko nevarnost. V SD bodo namreč lahko tokrat brez težav in večjih odrekanj vzpostavili mestno koalicijo, pri tem se pojavlja vprašanje, kdo bo sploh lahko nadziral tak dobro naoljen glasovalni stroj. To bo težka naloga tako za maloštevilne opozicijske svetnike kot tudi za medije, ki kritično spremljamo delovanje mestne občine.
lokalne volitve