vestnik

(KOMENTAR) Stečaj Mure je končan, 2624 vprašanj je ostalo brez odgovora

Majda Horvat, 27. 2. 2023
Nataša Juhnov
Pred dnevi se je uradno končal stečaj Mure, ki je zaznamoval pokrajino. Začel se je 2. oktobra 2009, zaradi njegove uvedbe pa je brez dela ostalo 2624 delavcev.
Aktualno

Brezčasen bel plašč, ustvarjen v podjetju, ki se mu je iztekel čas, vpije v nebo po nelogičnosti in po tem, da je nekdo plačal visok davek zaradi nesposobnežev, ki so jim prepustili bisere, da so se z njimi poigrali kot otroci s pisanimi frnikolami.

V izložbi butika v obmorskem turističnem kraju je visel čudovit bel ženski plašč. Brezčasen v svoji eleganci, vreden pogleda in ženske strasti, tudi naložbe, kot takim kosom rada pripiše Lorella Flego, znana modna urednica, oboževalka ženskosti v sebi in povzdigovanja tega pri drugih. Iz gumbnice je na vrvici visel listek, ki je brez sramu razkrival, da je to Murin plašč. Kupljen pod ceno v stečaju Mure in prodajan s kakovosti primerno ceno vsaj deset let pozneje je bil znova trenutek bližnjega srečanja z bolečo preteklostjo, z ženskami, ki so ga naredile za svojimi šivalnimi stroji, potem pa jokale nad svojo usodo.


Brezčasen bel plašč, ustvarjen v podjetju, ki se mu je iztekel čas, vpije v nebo po nelogičnosti in po tem, da je nekdo plačal visok davek zaradi nesposobnežev, ki so jim prepustili bisere, da so se z njimi poigrali kot otroci s pisanimi frnikolami. Pred dnevi se je uradno končal stečaj Mure, ki je zaznamoval pokrajino. Začel se je 2. oktobra 2009, zaradi njegove uvedbe pa je brez dela ostalo 2624 delavcev. Vsi poznejši poskusi ustvariti feniksa na pogorišču z izpeljankama Aha Mura in Arum so bili samo žebelj več v krsto nekoč uspešne tekstilne industrije. Te dejavnosti v Murski Soboti po naglavnem stečaju nihče več ni postavil na noge. Obljube o izhodih z ustvarjanjem zdravega jedra nove Mure in sklicevanje na dogovore z glavnim nemškim partnerjem Hugom Bossom o nadaljnjem sodelovanju ob prvem stečaju niso bili realni, tako kot so bili strel v prazno vsi predhodni poskusi premeščanja delavcev v hčerinske družbe, čemur so rekli prestrukturiranje podjetja, in pomladitve proizvodnih programov.


Murskosoboško okrožno sodišče je 10. februarja objavilo sklep o končanju stečajnega postopka za nekoč paradno podjetje v regiji. Stečaj je torej končan in po toliko letih od začetka največjega stečaja v zgodovini Slovenije smo še vedno brez jasnega odgovora na vprašanje, zakaj. Obstaja vrsta opisov okoliščin, ki so nedvomno prispevale k težavam v poslovanju, od razpada enotnega jugoslovanskega trga do prisile vstopiti na razvite zahodne trge. A te je zanimalo le delo po naročilu in z materialom tujega partnerja. Tem je bil zatreti konkurenčno blagovno znamko enako pomemben cilj kot ustvariti dobiček. Ob vsem tem še vedno odzvanja v ušesih opazka o nesposobnežih, ki jo je Igor Akrapovič, eden najuspešnejših slovenskih gospodarstvenikov, izrekel v pogovoru za naš medij pred nekaj leti. Poiskati bi morali neko drugo delo, je namignil, kajti tudi v njihovem podjetju ženske uspešno zasedajo delovna mesta za fino varjenje kovinskih delov. Ženske je torej izpostavil in priložnosti zanje, kar vodi do pomisli: ali bi Muro tako zlahka pahnili v stečaj, če bi v njej delalo dva tisoč moških?


Akrapovič je tudi človek, ki se je s svojo garažno proizvodnjo spustil v plavanje z morskimi psi in priplaval na svetovni vrh ter iz nič ustvaril svetovno priznano blagovno znamko. Po njegovem vzoru zaostrovanje globalne konkurence ne more biti izgovor za neuspeh in ne za propad uveljavljene blagovne znamke Mura. Kdo nam je kriv, da se v pravem trenutku na pravem mestu ni znašel nekdo, ki bi znal in si upal? Morda zvezde temu niso bile naklonjene. A vse bolj se zdi verjetno neko drugo ozadje, ki je ostalo javnosti prikrito. S tem pa tudi imena tistih, ki so nesposobnežem prepustili bisere, da so se igrali z njimi. In se ob tem še zabavali.


Stečaj je končan. Za njim je ostal zgolj skop zapis vulgarnega diktata ekonomije. Stečaj je začel stečajni upravitelj Branko Đorđevič, ki je javnosti najbolj ostal v spominu po tem, da je prodajal naseljena Murina stanovanja, končal ga je Marko Zaman. Ta je v svojem končnem poročilu navedel, da so s prodajo premoženja Mure iztržili 14,7 milijona evrov, skoraj 2,5 milijona evrov pa so pridobili z najemninami in drugimi prihodki. Po razdelitvi stečajne mase med upnike je na računu ostalo 31 tisoč evrov. Ta denar bodo porabili za poplačilo stroškov stečajnega postopka in izplačilo zadnjih deležev nagrad stečajnemu upravitelju.

mura stečaj tovarna