vestnik

Komorni zbor Orfej na Irskem osvojil zlato priznanje

Vestnik.si, 11. 5. 2023
Arhiv Komornega zbora Orfej
V Dublinu so pripravili celovečerni koncert.
Aktualno

Dirigent Andraž Hauptman je prejel nagrado za najbolj kreativno in izvirno izvedbo umetniškega programa.

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera se je udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja Fleischmann International Trophy Competition, ki je bilo od 27. do 30. aprila v Corku na Irskem. Na mednarodnem festivalu se je predstavil s tremi nastopi, na sobotnem tekmovalnem nastopu pa se je zbor pod vodstvom dirigenta Andraža Hauptmana predstavil s tremi skladbami: Itene ò miei sospiri (Gesualdo de Venosa), Psalm XLII (Desiderium ecsulis) skladatelja Uroša Kreka ter The Slow Spring (John Høybye).

Prevladujoči značilnosti letošnjega tekmovalnega programa večine zborov sta bili koreografija in gib na odru, kar nakazuje usmerjanje na vizualno in oddaljevanje od prvenstveno slušne kakovosti zborovskega poustvarjanja. Izmed trinajstih pevskih zasedb iz Evrope in Amerike, ki so sodelovale v tekmovalnem programu, je mednarodna strokovna žirija Orfeju dodelila 90,33 točke, kar je pomenilo zlato priznanje, v skupni razvrstitvi pa odlično, četrto mesto. Prva tri mesta so bila podeljena zborom iz Estonije.

Orfejevci in Andraž Hauptman so bili nagrajeni tudi v kategoriji posebnih nagrad, kjer je Hauptman za najbolj kreativno in izvirno izvedbo umetniškega programa prejel trofejo The McCurtain and McSwiney Memorial Trophy. Tako je ta trofeja v Corku že tretje leto zapored šla v roke slovenskemu zboru oziroma dirigentu. Pevci in pevke jo bodo ponosno hranili do marca 2024, ko jo bodo vrnili v Cork, v roke naslednjemu prejemniku.

Zbor je pred vrnitvijo v Slovenijo gostoval tudi v Dublinu, kjer je pod pokroviteljstvom veleposlaništva Republike Slovenije na Irskem in veleposlanika Stanislava Vidoviča v katoliški cerkvi svete Marije izvedel samostojni celovečerni koncert. Pevci in pevke Orfeja so se obiskovalcem koncerta predstavili s štirinajstimi skladbami slovenskih in tujih skladateljev, za stoječe ovacije pa so se jim zahvalili s tradicionalno irsko ljudsko Danny boy, ki jo je za zborovsko izvajanje priredil priznani irski dirigent in glasbenik Michael McGlynn.

komorni-zbor-orfej irska cork tekmovanje