vestnik

Komu bo letos zasijala večernica?

A. N. R. R., 31. 7. 2020
Aleš Cipot
Lani je večernico prejel pisatelj prekmurskih korenin Andrej E. Skubic za delo Babi nima več telefona. Na fotografiji z dr. Igorjem Saksido.
Aktualno

Petčlanska strokovna žirija, ki ji predseduje dr. Igor Saksida, je izbrala pet finalistov za večernico, nagrado Večera za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani. Za večernico, ki se podeljuje že štiriindvajseto leto, so nominirani: Igor Karlovšek, Boštjan Gorenc – Pižama, Andrej Rozman Roza, Vinko Möderndorfer in Peter Svetina.

Finaliste je žirija izbirali med 39 deli za otroke in mladino. Odločili so se, da se za večernico potegujejo zgodovinsko-pustolovski roman Pobeg (Miš) Igorja Karlovška, domišljijsko popotovanje Boštjana Gorenca - Pižame z naslovom Si že kdaj pokusil luno? (Mladinska knjiga), zbirka kratkih zgodb Timbuktu Timbuktu (Miš), ki jo podpisuje Ivo Svetina ter pesniški zbirki Rimuzine in črkolazen (Mladinska knjiga) Andreja Rozmana Roze in Vinka Möderndorferjeva Babica za lahko noč (Miš).
Gre za priznane mladinske pisatelje, tudi dobitnike mnogih priznanj in nagrad, med drugim je Svetina večernico prejel že trikratni, Karlovšek in Möderndorfer po enkrat, Rozman je bil velikokrat nominiran, Pižama pa se zanjo poteguje prvič.
Žirija bo nagrajenca izbrala med petimi nominiranci, nagrado pa mu bodo predvidoma podelili 25. septembra v Murski Soboti v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede.
večernica mladinski-pisatelji svetina večer