vestnik

Komuna Beltinci: Brod in mlin bodo splavili pozno poleti

Majda Horvat, 25. 5. 2024
Vanesa Jaušovec
Svetovni dan čebel je eden od letošnjih množičnih dogodkov v Beltincih, za katerega so prireditveni prostor pripravili ter poskrbeli še za vse drugo delavci Komune. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Delo v tem letu bodo narekovale tudi številne prireditve v občini, katerim nudijo podporo.

Eden večjih projektov, ki ga je letos z uspešno prijavo na javni razpis Občine Beltinci prevzelo javno komunalno podjetje Komuna Beltinci, je gradnja broda in plavajočega mlina na Muri. Gre za skoraj pol milijona evrov vredno naložbo, za katero je občina prejela 350 tisoč evrov sofinancerskih sredstev od države oziroma Evropske unije. Direktor podjetja Dejan Klemenčič pravi, da izvedba poteka po načrtu, objekta pa bodo splavili predvidoma v sredini ali pozno poleti, vsekakor pa znotraj pogodbenega časa.

Komuna Beltinci se je na razpis prijavila zato, ker izvajalcev z referencami za izvedbo tako specifične gradnje ni, pravi Klemenčič, kar se je pokazalo tudi ob razpisu, saj drugih prijav ni bilo. To nalogo so prevzeli, ker imajo zaposlene tesarje z znanjem za izvedbo lesarskih del, kovinske konstrukcije pa bo naredil usposobljen kooperant, ki bo lahko izdal tudi dokazila, potrebna za izdajo potrdila o primernosti plovila za vpis v register plovil. Načrte za mlin in brod je izdelal Plangrad, nadzor izvaja podjetje Atrij.

»Tudi sami smo opravili nekaj ogledov in posvetov glede izvedbe na Hrvaškem in v Avstriji z namenom, da nas ne bi kaj presenetilo,« je podčrtal sogovornik in dodal, da je neposredna vključenost v izvedbo gradnje ključnega pomena tudi v smislu prevzemanja odgovornosti.

Osem primarnih dejavnosti

V podjetju Komuna je 22 redno zaposlenih, ob teh pa še nekaj delavcev iz programov javnih del. Lani je podjetje ustvarilo 4,1 milijona evrov prihodkov, kar je 1,6 milijona evrov več kot leto prej in dvakrat več kot leta 2019. Klemenčič pravi, da prihodke ustvarjajo z izvajanjem javnih gospodarskih služb, zaradi česar je bilo podjetje tudi ustanovljeno, ob tem pa opravljajo še tako imenovane gospodarsko odvisne posle, katerih naročnik je beltinska občina kot edina ustanoviteljica družbe. Ti prihodki so lani znašali 1,8 milijona evrov, levji delež je prinesel projekt ureditve beltinske industrijske cone. Čisti dobiček po obdavčitvi je 49 tisoč evrov, tega pa bodo namenili po sklepu občinskega sveta za financiranje osnovnih sredstev.



Podjetje izvaja osem primarnih dejavnosti, ključni pa sta odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda, kjer je Komuna upravljavec in izvajalec javne službe, v tem sklopu pa deluje tudi centralna čistilna naprava v Melincih. Ta je lani po tehnološkem procesu čiščenja izpustila dober milijon kubičnih metrov vode, ki je bila po vseh meritvah kakovosti ustrezna. Druga pomembna dejavnost je oskrba s pitno vodo, pri kateri Komuna sodeluje z družbo Vodovod sistem B pri vzdrževanju in administrativnih storitvah, sodelovanje med družbama pa je dobro, ugotavlja Klemenčič, bistveno pa je to, da je oskrba s pitno vodo varna in voda ustrezne kakovosti. Druge javne gospodarske službe so še vzdrževanje zelenih površin, cest, pokopališč, plakatiranje ter storitve, potrebne za izvedbo dogodkov v občin.

Prešibko vodovodno omrežje

Med nalogami, ki jih čakajo letos, je nadaljnje izvajanje hidravličnih izboljšav oziroma popravil sekundarnega vodovodnega omrežja. To je namreč staro približno 50 let in je zato dotrajano, omejene pa so tudi njegove zmogljivosti. Kajti takrat, ko so ga načrtovali, je posamezno gospodinjstvo imelo pri hiši eno pipo, zdaj je poraba vode bistveno večja. Zaradi hidravličnih nihanj v omrežju prihaja na mestih, kjer so materiali dotrajani, do poškodb, ki jih sproti odpravljajo. »Pomembno delo, ki ga končujemo, so tako imenovane popoplavne intervencije po lanskih poplavah, predvsem na infrastrukturi,« pove Klemenčič. Denar, ki ga je občina prejela od države, bodo namenili predvsem za nadomeščanje odplavljenih materialov s poljske in gozdne infrastrukture, rok za izvedbo tega pa je konec junija. Prav tako bodo opravili določene izboljšave na kanalizacijskem omrežju z namenom, da ne bi več prihajalo do vdora zunanjih voda v omrežje.

Delo v tem letu pa bodo narekovale tudi številne prireditve v občini, katerim nudijo podporo. Ena večjih je bila rekrutacija, na katero je po nekaterih ocenah prišlo do dva tisoč obiskovalcev, večji dogodek je bil tudi slovenski čebelarski praznik in svetovni dan čebel. Čaka jih še mednarodni folklorni festival, ki je sicer že utečena zadeva, v Beltincih pa bo potekala tudi državna proslava ob 105. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Za vse te prireditve zaposleni v podjetju Komuna pripravljajo prireditveni prostor, šotore, urejajo promet, zagotavljajo parkirišče, skratka poskrbijo za vse, kar je potrebno, da se dogodek izvede.

komuna-beltinci projekti javno-podjetje občina-beltinci