vestnik

Komunalno blato iz dobrovniške bioplinarne vzbuja dvome. Inšpekcijski nadzori nepravilnosti doslej niso ugotovili

Majda Horvat, 31. 5. 2023
Jure Kljajić
Lokalna skupnost zahteva ravnanje v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem, vzpostavitev zelenega pasu, prepoved prevažanja težkega tovora po lokalnih cestah in raztrosa digestata na površine, oddaljene manj kot 300 metrov od stanovanjskih hiš.
Aktualno

Sodelovanje novih lastnikov dobrovniške bioplinarne z lokalno skupnostjo še vedno ni takšno, kot ta pričakuje. Moti jih širjenje neprijetnih vonjav, kar so na eni zadnjih sej opozarjali nekateri občinski svetniki, po značilnosti vonja pa tudi domnevajo, da se tu kopičijo odpadki, za katere naprava naj ne bi imela dovoljenja za predelavo.

Svetniki, ki opozarjajo na ta problem, so tudi predlagali, da bi pozvali predstavnike lastnikov, da predstavijo aktualno delovanje naprave in načrte, ki jih imajo z napravo.



Lastnikom ne zaupajo

S predstavniki lastnikov so se prvič srečali kmalu po tem, ko je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) novembra 2021 napravo prodala podjetju Pannonia Bio Gas v lasti madžarske družbe Pannonia Bio Zrt, pove župan Marjan Kardinar, razlog za srečanje pa je bil tudi protest občanov zaradi ropota, ki je nastajal zaradi nočnega mletja koruze, ter širjenja neznosnega smradu s polnjenjem lagun. Na tem srečanju je lokalna skupnost ponovila svoje zahteve, ki jih je imela že do prvega lastnika naprave Branka Gjerkeša in pri katerih vztraja še danes. To so ravnanje v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem, vzpostavitev zelenega pasu, prepoved prevažanja težkega tovora po lokalnih cestah in raztrosa digestata na površine, oddaljene manj kot 300 metrov od stanovanjskih hiš. To zadnje po besedah župana spoštujejo, preostalo ne vedno, so pa lastniki privolili v prodajo dela zemljišča ob cesti, ki ga občina potrebuje za urejanje kolesarske poti. Lokalna skupnost je lastnike bioplinarne kakor tudi inšpekcijo opozorila, da za morebitno širitev dejavnosti ali gradnjo nimajo dovoljenja. »Več kot to, da opozarjamo pristojne, ne moremo storiti,« je še povedal župan.

Robert Šijanec, predstavnik lastnikov dobrovniške bioplinarne, pravi, da razume krajane Dobrovnika, da so zaradi slabih izkušenj iz preteklosti nezaupljivi tudi do njih. Enkrat v naslednjih dveh mesecih bi se rad srečal z županom, ne pa tudi z občinskim svetom. Poudaril je, da so bioplinarno očistili ter jo urejajo na novo, po njegovih besedah pa neprijetne vonjave ne prihajajo iz bioplinarne, saj da imajo zaprt sistem. Glede nasutega materiala pred napravo, ki je pokrit s folijo, pojasni, da je to surovina, koruzni škrob, ki se dodaja v procesu predelave. »Z najbližjim sosedom smo se dogovorili, da bomo v kratkem času še to odstranili. Mi želimo in bomo delovali po pravilih in ne na način, ki bi bil moteč za okolje, kajti tu želimo vlagati in ustvariti energetski center. Ta bo narejen in zgrajen na tak način, da vaščani delovanja sploh ne bodo občutili,« zagotavlja Šijanec.

bioplinarnadobrovnik23
Majda Horvat
Dobrovniška bioplinarna sprejema blato iz komunalnih čistilnih naprav. Na prostem pa prekrito s folijo skladiščijo mleto koruzo.

Glede opozoril nekaterih občanov, da v bioplinarni predelujejo tudi odpadno blato iz čistilnih naprav za komunalne odplake, Šijanec pove, da imajo za predelavo tega vsa dovoljenja in da ne držijo navedbe, da tega ne bi smeli sprejemati. Načrtujejo pa, da v enem letu blata tu več ne bi predelovali oziroma imajo zanj z nekimi drugimi podjetji drugačno rešitev. Predelavo te snovi naj bi torej prestavili na drugo lokacijo.

Predstavnik lastnikov dobrovniške bioplinarne je tudi poudaril, da jih inšpektorji, okoljski, veterinarski in kmetijski, redno obiskujejo, vendar nepravilnosti doslej niso ugotovili, kar dobro vedo tudi občani in vodstvo občine, saj jih ti tudi prijavljajo. Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo ima v zvezi z bioplinarno v Dobrovniku odprta dva inšpekcijska postopka. V enem obravnava emisije v zrak ter emisije hrupa, v drugem pa ravnanje z odpadki. V inšpekcijskem nadzoru prve zadeve, ki je bil opravljen februarja, se je inšpektor seznanil s poročilom o oceni obremenjevanja okolja s hrupom, ki ne kaže preseganj dovoljenih parametrov za industrijske vire emisij hrupa, in poročilom o meritvah emisij snovi v zrak, ki prav tako ne kaže preseganj mejnih vrednosti emisij snovi v zrak. V drugem inšpekcijskem postopku letos je bil opravljen nadzor na njihovi lokaciji, a ugotovitveni postopek še ni končan.

Podatki niso za javnost

Na vprašanje, kam odvažajo digestat, ki nastane po predelavi komunalnega blata, Šijanec odgovori, da je blato za zdaj še v reaktorjih, ki še niso povsem polni. Ko jih bo treba izprazniti, bodo blato predali podjetjem, ki imajo za to dovoljenja. To blato se še vedno predeluje, pove Šijanec, ostanke pa bodo odstranjevali predvidoma konec tega leta ali v začetku prihodnjega. »Če poskušamo z neko napravo rešiti problem nekih odpadkov, je to verjetno dobrodošla stvar, pomembno ob tem pa je, da s tem ne vplivaš na okolje oziroma da vse ostane v okviru normativov. In tako bi morali ravnati vsi,« še podčrta Robert Šijanec. Povedal je tudi, da pripravljajo načrte za postavitev protihrupne ograje na severovzhodni strani bioplinarne, naslednji teden pa naj bi začeli še zasajati grmovnice in drevesa za zeleni pas okoli parcele. Za kolesarsko stezo, za katero so občini prodali zemljišče, pa bodo sami uredili postajališče in postavili polnilno postajo za električna kolesa.

Ker morajo prevzemniki odpadkov o njihovi vrsti in količini poročati ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je to z evidenčnimi listi storila tudi dobrovniška bioplinarna. »Na podlagi podatkov iz evidenčnih listov je omenjeni poslovni subjekt leta 2022 od pošiljateljev (izvirnih povzročiteljev odpadkov, zbiralcev odpadkov in izvajalcev obdelave odpadkov) prevzel v obdelavo samo odpadke, za katere ima izdano okoljevarstveno dovoljenje (02 05 01, 19 08 05, 19 08 12, 20 01 08), in sicer v skupni količini, ki ne presega letne dovoljene količine odpadkov, ki jih lahko letno predela v skladu z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem. Torej je prevzel manj kot 34.500 ton odpadkov,« so nam sporočili s pristojnega ministrstva. Podatka o dejanski količini prevzetih odpadkov skupaj in posamično, ki bi razkril tudi količino prevzetega blata iz komunalnih čistilnih naprav, pa nam niso razkrili s pojasnilom, da to ni informacija javnega značaja.

Dobrovniška bioplinarna ima z Borzenovim centrom za podpore sklenjeno pogodbo o zagotovljenem odkupu električne energije, prav tako pogodbo o zagotovljeni podpori za proizvodnjo elektrike. Vendar v letih od 2020 do 2022 bioplinarna ni izstavila nobenega računa za izplačilo podpore. Tako kot informacija o količini in vrsti prevzetih odpadkov je varovan tudi podatek glede odkupljene količine električne energije, s katerim razpolaga sistemski operater SODO. »V skladu s prvim odstavkom 84. člena zakona o oskrbi z električno energijo je distribucijski operater dolžan varovati zaupnost poslovno občutljivih podatkov uporabnikov sistema,« je razloge za zadržanje podatkov pojasnil SODO.

Odpadki, ki jih lahko predeluje bioplinarna v Dobrovniku

Kategorija:
02 05 01 – snovi, neprimerne za uporabo ali predelavo (odpadki iz industrije mlečnih izdelkov)
19 08 05 – mulji iz čistilnih naprav komunalnih odpadnih voda
19 08 12 – mulji iz bioloških čistilnih naprav tehnoloških odpadnih voda, ki niso zajeti v kategoriji muljev iz bioloških čistilnih naprav tehnoloških odpadnih voda, ki vsebujejo nevarne snovi
20 01 08 – biorazgradljivi kuhinjski odpadki

komunalno-blato bioplinarna-dobrovnik