vestnik

Končuje se mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

STA, 26. 8. 2021
Jure Zauneker
Sredino dogajanje na 59. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA.
Aktualno

V Gornji Radgoni bo danes vrata zaprl 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, prvi večji sejem v živo pri nas, odkar je bila marca lani prvič razglašena epidemija. Zadnji dan sejma bo med drugim namenjen pridelovalcev zelenjave, semenarjem in sejemskih vrtovom.

Na sejmu se letos predstavlja 1100 razstavljavcev iz 29 držav. Ti so navzoči skupaj na 53.800 kvadratnih metrov razstavnih in predstavitvenih površin. Sejem spremlja bogat strokovni program, med drugim bo v organizaciji kmetijskega ministrstva danes potekala okrogla miza o negi gozda in strateškem načrtu skupne kmetijske politike do leta 2027 v delu gozdarskih intervencij.

Država partnerica letošnje Agre je Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje Svetu EU. Francija se na sejmu predstavlja s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom Okusite Francijo.

Sejem Agra je pred leti, ko je trajal deset dni in imel še več spremljajočih atraktivnih dogodkov, obiskalo blizu 200.000 ljudi, v zadnjih letih pa so na posameznem sejmu našteli od 100.000 do 120.000 obiskovalcev. Trenutno veljavne omejitve, povezane z epidemijo, so ovira tako za razstavljavce kot za obiskovalce, tako da v Pomurskem sejmu ne računajo na enako število obiskovalcev kot v preteklosti.

kmetijstvo sejem