vestnik

Konec epidemije. Z začetkom junija se bo sprostilo več ukrepov

Vestnik, STA, 31. 5. 2020
Nataša Juhnov
V šole se postopoma vračajo vsi osnovnošolci, zaživijo lahko večje nastanitvene kapacitete in kopališča.
Aktualno

Z današnjim dnem je preklicana epidemija covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. Z začetkom junija se bo sprostilo več ukrepov.

Epidemija je močno zarezala v naša življenja, posledice pa se bodo skozi gospodarsko in socialno krizo kazale še nekaj časa. Vlada je zaradi ugodne epidemiološke slike proti koncu aprila začela rahljati nekatere ukrepe, z začetkom junija se jih bo sprostilo še več, javno življenje se tako vrača v ustaljene tirnice. 

Zbiranje do 200 oseb

S spremembo odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Sloveniji, ki bo začela veljati v ponedeljek, je vlada dovolila zbiranje do 200 oseb. Pred tem je bilo sicer minula dva tedna na javnih krajih in mestih dovoljeno zbiranje do 50 oseb. Pri tem pa je treba še naprej zagotavljati minimalen stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in smiselno upoštevati higienska priporočila. Predvsem priporočajo ohranjanje telesne razdalje 1,5 metra, prav tako priporočajo oziroma v nekaterih primerih obvezno uporabo zaščitne maske. 

Odpiranje hotelov, zdravilišč, wellness in fitnes centrov

Prav tako bodo v ponedeljek začele veljati spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Tako se bodo lahko poleg manjših nastanitvenih obratov, ki so lahko odprti že dva tedna, odprli tudi nastanitveni obrati, ki imajo več kot 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnes centri, bazeni in vodne aktivnosti.

moravske toplice, turizem, sončenje
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Odpirajo se hoteli, zdravilišča, wellness in fitnes centri

Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. Ohranja se tudi minimalni obratovalni čas prodajaln z živili.

Učenci nazaj v šole

V osnovne šole pa se prihodnji teden vračajo še tisti učenci, ki so se do zdaj še šolali doma. Učenci prvega triletja so se v šolske klopi namreč vrnili pred dvema tednoma, devetošolci pa pred enim tednom. V ponedeljek se jim bodo pridružili še učenci 4. in 5. razredov, v sredo pa učenci 6., 7. in 8. razredov.

Od ponedeljka se oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka učencem v razredu ne bo treba nositi mask, učiteljem pa svetuje, naj jo nosijo.

Srednješolci bodo šolsko leto zaključili doma, razen tisti iz zaključnih letnikov, ki so zadnja dva tedna prav tako že obiskovali pouk v šolah, s katerim pa so zaključili in v soboto že začeli maturitetne izpite.

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
V začetku junija se vsi učenci vračajo v šole.

Normalizacija na upravnih enotah in sodiščih

Prenehali so veljati tudi začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah. Od ponedeljka se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, omogočeno bo vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih, možno bo sodelovanje pri ustnih obravnavah. Roki v teh zadevah, ki so začeli teči pred uveljavitvijo začasnih ukrepov, bodo tekli naprej, roki, ki v času trajanja začasnih ukrepov niso tekli, pa bodo s tem dnem začeli teči.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Normalizacija na sodiščih.

Tako se bo delo sodišč s ponedeljkom vrnilo na predkrizne obrate, ponovno bodo normalno začele delovati tudi upravne enote, kjer bodo morali pri delu upoštevati vsa navodila in usmeritve NIJZ in vlade.

Od ponedeljka pa ne bodo več avtomatično podaljšane pravice iz javnih sredstev, kot je to veljalo v času epidemije. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija. Izjeme so vloge za otroški dodatek, državne štipendije, subvencije vrtca in subvencije malice ter kosila, saj so se te pravice že pred epidemijo podaljševale avtomatično.

koronavirus šolstvo turizem meja
Kaj zdaj berejo drugi