vestnik

Konec junija kupili halo, zdaj že zagnali proizvodnjo

Majda Horvat, 20. 8. 2019
Majda Horvat
Stevan Novak izvira iz Vojvodine, natančneje iz Novega Sada, vendar že petnajst let živi v Sloveniji.
Aktualno

V industrijski coni v Odrancih je proizvodnjo zagnalo še podjetje Limec CNC.

Matična družba je Limec Solutions s poslovnim sedežem v švicarskem Feusisbergu, ki je mednarodno podjetje ter sistemski dobavitelj, ki se ukvarja z mehansko obdelavo kovin oziroma izdelovanjem mehanskih in elektromehanskih delov ter sklopov. Lastnika in direktorja podjetja v Odrancih sta Hans Peter Strebel, ki ima 60-odstotni delež, in Stevan Novak, katerega poslovni delež znaša 40 odstotkov.

Imajo dobavitelje, zdaj še svojo proizvodnjo

Kot je povedal Novak, se odransko podjetje s proizvodnjo vključuje v dejavnost krovnega podjetja, to pa je izdelovanje delov in sklopov, ki se uporabljajo v medicini, na primer laserjev, kirurških nožev, velikih svetil za operacijske mize in drugih izdelkov, pri katerih je pri izdelavi potrebna velika mera natančnosti. Prav tako so pomembni proizvajalec delov in naprav, povezanih z robotiko, mehatroniko in CNC obdelavo kakor tudi delov za avtomobilsko industrijo. Med njihovimi proizvodi pa se najdejo tudi veliki kavni avtomati in drugo. In zakaj so se odločili za proizvodno podjetje v Odrancih?


»V Sloveniji smo prisotni že več let, saj imamo številne dobavitelje. Ti še vedno delajo za nas in upam, da bodo delali tudi v prihodnje, kajti dela je veliko za vse, težave pa so se pojavile predvsem zaradi dobavnih rokov, in to za izdelke, ki smo jih mi potem pošiljali naprej,« je povedal Novak. Z namenom, da se izognejo tem tveganjem, so se odločili za lastno proizvodnjo, v kateri bodo sami imeli pregled nad potekom dela in kakovostjo izdelkov. V Odrancih so kupili opuščen industrijski objekt, ki ga je prodajala banka in kjer je pred leti potekala proizvodnja plastičnih vrečk, ga obnovili ter namestili tri povsem nove CNC stroje. In v tem tednu so tudi uradno začeli s proizvodnjo z dvanajstimi delavci v dveh izmenah.

e440878b1d7c9907c4949595a2632c00
Majda Horvat
Lastnika in direktorja podjetja v Odrancih sta Hans Peter Strebel, ki ima 60-odstotni delež, in Stevan Novak, katerega poslovni delež znaša 40 odstotkov.

Prihodnje leto nova hala

Nekaj od zaposlenih je že prej delalo s CNC stroji, nekaj od njih pa je povsem brez teh izkušenj in jih bodo zdaj priučevali, pove Novak. Polega njega, ki je tudi programer, to delo obvladata še dva zaposlena. »Zavedamo se, da delavcev iz te branže ni dovolj, vendar smo dovolj potrpežljivi in pripravljeni vlagati v njihovo znanje. Prav tako bomo dovolj konkurenčni delodajalec, tako da bodo zaposleni pri nas tudi ostali,« je povedal sogovornik. Delavce so najprej iskali v lokalnem okolju in tako je med njimi že tudi delavec, ki je pustil delo v Avstriji, nekaj pa jih prihaja še iz Medžimurja.


Odransko podjetje Limec CNC je bilo ustanovljeno maja letos. Konec junija je kupilo proizvodno halo, ki je bila v zelo slabem stanju, ter jo v manj kot mesecu in pol obnovilo ter opremilo s stroji za zagon proizvodnje. Celotna vrednost naložbe je do zdaj znaša 800 tisoč evrov, približno toliko pa bodo vložili v ureditev in opremo še do konca leta. Ob obnovi strehe namreč načrtujejo še nakup novih strojev, katerih število bodo povečevali postopoma, odvisno od tega, kako hitro bodo zdajšnji delavci usvojili delo, glede na to pa bodo povečevali tudi število zaposlenih. Konec leta naj bi se število zaposlenih podvojilo. »Objavili smo razpis in nanj prejeli že kar precej ponudb za delo. Dela pa bo veliko. Že prihodnje leto namreč želimo postaviti novo proizvodno halo v velikosti štiri tisoč kvadratnih metrov. Projekt je že v pripravi,« je povedal sobesednik. Gre za drugačno proizvodno linijo od zdajšnje, ki bo v delu namenjena tako imenovani hitri proizvodnji (assemble to order), torej proizvodnji izdelkov, ki se dokončajo po individualnem naročilu kupca. Za načrtovani obseg proizvodnje v naslednjih petih letih pa bodo potrebovali okoli 150 delavcev.

Dom našel v Odrancih

Lokacijo za zagon tovarne so iskali tudi drugje, pove Novak, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in v Bosni, toda odtehtalo je njegovo prepričanje, da za izbiro ni treba hoditi več naokrog, saj ima podjetje v Odrancih odlične pogoje, da bo lahko dobro uspevalo, raslo in se razvijalo. »Zelo veliko pa nam je pri tem pomagala tudi občina in župan Ivan Markoja. In ta je še vedno ob nas, saj imamo še veliko za opraviti,« je dejal Novak. Glede na to, kako se je vse dobro začelo, je prepričan v uspeh, čeprav problemov ne manjka, ne zdaj in jih tudi ne bo v prihodnje. »Upam le, da jih ne bo preveč in da se bomo lahko čim prej posvetili le proizvodnji,« je povedal sogovornik.
Stevan Novak izvira iz Vojvodine, natančneje iz Novega Sada, vendar že petnajst let živi v Sloveniji. Prej je živel v Kranju, ker pa je s soprogo pogosto prihajal na dopust v Prekmurje, sta se odločila, da bosta tu kupila stanovanjsko hišo. In našla sta jo v Odrancih. »Presenetilo naju je, kako ljudje tu držijo skupaj in si pomagajo. Prišli smo, ne da bi nas kdo poznal in vedel, kdo smo, in vsi so prišli vprašat, če kaj potrebujemo. Ta domačnost, ki je na Gorenjskem ni, nam je zelo všeč. In ko me je gospod Strebel prosil za pomoč glede nove tovarne, sem mu takoj dejal, da bi jo odprli tukaj, kjer sem doma, v Odrancih,« je pripovedoval Novak. Kajti vedel je, da bodo delavce našli, saj gre za zanimivo delo, za katerega so pripravljeni ponuditi tudi konkurenčno plačo in zaposlenim zagotoviti urejeno delovno okolje. S tem zagotovilom in z osebnim prepričanjem, da bo podjetje v tem okolju uspešno, je potem prepričal tudi večinskega vlagatelja. Njegov glavni pomislek na začetku je namreč bil, da Prekmurje ni industrijsko razvito okolje. A zdaj je z odločitvijo tudi sam zelo zadovoljen.

odranci limec-solutions