vestnik

Konec meseca v stečaj še eno pomursko podjetje?

M. H., 9. 8. 2024
Majda Horvat
Beltinka posluje v prostorih drugega podjetja istih lastnikov.
Aktualno

Delavci tovarne pletenin Beltinka iz Beltinec so v veliki negotovosti glede prihodnosti podjetja.

Čeprav jim je bilo rečeno, da bodo o načrtih lastnikov podjetja več izvedeli junija in nato julija, jih direktor družbe Bojan Belovič o nadaljnji usodi proizvodnje ni obvestil. Delavci omenjajo ustavitev proizvodnje konec avgusta, morda celo stečaj. Belovič, tudi solastnik podjetja, izjav za medije ne daje.



V Beltinki je okoli 20 zaposlenih, ki so doslej plačo prejemali redno, a z zamikom, letošnjega regresa za letni dopust pa niso prejeli. Prav tako delavci ne vedo, ali bodo dobili še kakšno plačo, saj jim je bilo rečeno, da zanjo ni denarja, prav tako ni več dela za vse zaposlene in so nekateri doma na dopustu. Podjetje morebitnih odpuščanj pri zavodu za zaposlovanje še ni prijavilo.

Javno dostopni podatki kažejo na poslovne težave, ki jih ima podjetje že nekaj let. Lani je ustvarilo 666 tisoč evrov čistih prihodkov, kar je za tretjino manj kot leto prej, izguba je znašala 260 tisoč evrov, prenesena oziroma bilančna izguba pa kar 488 tisoč evrov. Slabo poslovanje že najeda kapital podjetja, ki je negativen, prav tako je podjetje obremenjeno s kratkoročnim posojilom in poslovnimi obveznostmi v višini 380 tisoč evrov, ob tem njegove kratkoročne terjatve do kupcev znašajo polovico tega zneska. Težave Beltinke so najverjetneje posledica težav njihovih kupcev, kar posredno kaže tudi podatek o precejšnjem zmanjšanju zalog.

Poslovni in proizvodni prostori Beltinke so v lasti podjetja Pro-Bel, posredovanje z nepremičninami, ki je prav tako družinsko podjetje Belovičevih, zato je verjetnost za objavo stečaja za proizvodno podjetje s skromnim premoženjem toliko večja.

beltinka beltinci podjetje stečaj