vestnik

Konec vojaške kariere: General med brezposelne

Andrej Bedek, 18. 8. 2018
Robert Balen
Alojz Šteiner je prepričan, da je država storila napako ob koncu njegove vojaške kariere.
Aktualno

Sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja zoper ministrstvo za obrambo, ker ga ni poklicno upokojilo. 

Na višjem delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani še niso odločili o nepravnomočni sodbi prve stopnje iz marca letos, s katero je bil zavrnjen tožbeni zahtevek nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja zoper ministrstvo za obrambo. Sodba še ni pravnomočna, kajti Šteiner se je pritožil. »Evidentno je, da gre za kršitev pravic delavcev in da imam zaradi teh kršitev nižjo pokojnino, česar ni mogoče spregledati,« se je na zavrnitev svojega tožbenega zahtevka na delovnem in socialnem sodišču odzval upokojeni generalmajor in zdajšnji predsednik Zveze slovenskih častnikov.
S tožbo proti nekdanjemu delodajalcu je Šteiner enkrat že uspel, ko je sodišče ugotovilo, da je bila odpoved nezakonita, vendar je vrhovno sodišče po pritožbah obeh strank zadevo vrnilo v ponovno presojo. Na prvi stopnji pa so Šteinerjev zahtevek tokrat zavrnili.

Na obrambnem ministrstvu vztrajajo, da gre za zmotni izračun. »Po izjavi gospoda Šteinerja je bil od 1. februarja 2014 prijavljen na zavodu za zaposlovanje, navedenega pa nismo preverjali. Po podatkih Kada bi se lahko poklicno upokojil in prijava na zavodu za zaposlovanje ne bi bila potrebna,« svojo odločitev na sodišču zagovarja ministrstvo.

Posledica neusklajenosti zakonov?

Šteiner je vodenje vojske prevzel maja 2009. Na položaj načelnika generalštaba ga je na predlog takratne ministrice za obrambo Ljubice Jelušič imenovala vlada Boruta Pahorja. Vlada Janeza Janše ga je februarja 2012 razrešila in ga poslala na Dunaj za obrambnega svetovalca države pri mednarodnih organizacijah. Po odpoklicu z Dunaja, da bi se upokojil, je Šteiner namesto med upokojenci s prvim februarjem 2014 pristal med brezposelnimi na zavodu za zaposlovanje, kar bi bila lahko posledica neusklajenosti zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o obrambi pri razumevanju poklicnega upokojevanja. »Ministrstvo se sklicuje na to, da sem že leta 2012 izpolnjeval pogoje za poklicno upokojitev. Ko sem odšel na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so mi tam dejali, da pogojev za starostno upokojitev zaradi spremembe zakona še ne izpolnjujem. Ko sem odšel na Kapitalsko družbo, pa so mi dejali, da poklicne pokojnine ne morem dobiti, ker imajo odločbo za starostno,« je na sodišču pojasnjeval Šteiner. Prepričan je še: »Če bi šel v pokoj leta 2012, ko sem bil še zaposlen na obrambnem ministrstvu, bi imel višjo pokojnino, kot jo imam zdaj.«


Prepričan, da se mu godi krivica

Ministrstvo mu namreč ni plačevalo prispevkov za dodatno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje za obdobje od januarja do aprila 2014, čeprav naj bi bil dobil njihovo zagotovilo, da jih je. »Dvajset ljudi so takrat vrgli na cesto in vsi so dobili poklicno pokojnino razen mene. Petintrideset let sem delal v vojaški službi, pa nisem imel možnosti, da bi se pritožil zoper odločitev Kada. Pristal sem na cesti,« je na sodišču še razlagal Šteiner. Ker za dva meseca in 22 dni ni imel plačanih prispevkov, je »moja pokojnina vsak mesec nižja za 0,67 odstotka. Ni veliko, a pride vsak mesec in me spomni, kaj je delodajalec storil z menoj.«
Na obrambnem ministrstvu vztrajajo, da gre za zmotni izračun. »Po izjavi gospoda Šteinerja je bil od 1. februarja 2014 prijavljen na zavodu za zaposlovanje, navedenega pa nismo preverjali. Po podatkih Kada bi se lahko poklicno upokojil in prijava na zavodu za zaposlovanje ne bi bila potrebna,« svojo odločitev na sodišču zagovarja ministrstvo.
Andrej Petelinšek
Slovenska vojska. Fotografija je simbolična. 
vojska temno sojenje tožba