vestnik

Tušak: Ljudje karanteno velikokrat doživljajo kot zapor

Vestnik, 27. 10. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali Matej Tušak s Fakultete za šport, vladni govorec Jelko Kacin in Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Število oseb, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, se je v zadnjem tednu podvojilo, je dejal vladni govorec. Glede na izkušnje preteklih mesecev je pričakovati, da se bo število teh ljudi, še povečevalo. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 42 bolnikov, hospitaliziranih je 560 ljudi, na intenzivni negi pa jih je 86. Novi ukrepi naj bi učinke pokazali šele čez nekaj dni, omejitev gibanja na občine pa je eden od bolj učinkovitih ukrepov.

Najmlajši bolnik, ki je trenutno v UKC Ljubljana na intenzivni negi, je star 42 let. Najmlajši pacient v bolnišnični oskrbi pa je star 33 let, je pojasnila Mateja Logar. Dodaja, da dnevno uspejo zagotoviti minimum, da lahko bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, v bolnišnico tudi pridejo. Bolniki ostanejo v oskrbi 10-14 dni, čas zdravljenja na intenzivni negi pa je še daljši. "Če imamo velik dotok bolnikov, se kumulativno število povečuje, saj je odpustov iz bolnišnice bistveno manj kot dnevnih sprejemov," je opisala.

Matej Tušak je novinarsko konferenco izkoristil za to, da je državljane pozval k potrpežljivosti, solidarnosti, upoštevanju ukrepov in preprečitvi širjenja okužb. Priporoča, da se v okviru dovoljenih možnosti gibamo, sprostimo in naj ne postanemo anksiozni. Pravi, da ljudje karanteno velikokrat doživljajo kot zapor, zato tisti, ki so bolj anksiozni, doživljajo veliko stisko. Pozval jih je, da se veliko pogovarjajo in da ostanejo pozitivni.

koronavirus slovenija aktualno-stanje