vestnik

Janezu Janši nov mandat na čelu SDS, kongres SDS sprejel programske resolucije

STA, Vestnik.si, 19. 6. 2021
Primož Lavre
Janez Janša na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah
Aktualno

Delegati kongresa SDS, ki poteka v Slovenskih Konjicah, so danes sprejeli tudi pet programskih resolucij, ki vključujejo vse družbene segmente in zajemajo ranljive skupine. V razpravi o resoluciji, ki po oceni SDS izpostavlja grožnje slovenskemu ustavnemu redu in demokraciji, so razpravljavci opozorili na nevarnosti ekstremistov in Levice.

Delegati SDS so na današnjem programsko-volilnem kongresu v Slovenskih Konjicah Janezu Janši z veliko večino podelili nov mandat na čelu največje vladne stranke. Janša je bil edini kandidat, med 656 udeleženimi delegati, ki so izkoristili volilno pravico, pa je prejel 650 glasov, medtem ko je bilo proti šest delegatov.

Nosilna resolucija kongresa stranke je bila sicer Gradimo Slovenijo, ki po njihovih navedbah utrjuje vrednote in načela SDS, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije.



Razmer na evropskem političnem parketu se je v predstavitvi poročila o delu evropskih poslancev dotaknila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc. Kot je dejala, so na udaru vse desne vlade v EU in je razpravo o Sloveniji v Evropskem parlamentu zato treba gledati v širšem političnem kontekstu. Med drugim je izpostavila, da nekateri poslanci, ki radi razpravljajo o Sloveniji, o njej malo vedo, in da to počnejo predvsem zaradi lastne promocije v svojih državah.

Veseli jo, da bo Slovenija s predsedovanjem Svetu EU lahko dokazala, da je to nalogo sposobna izpeljati odlično. Predsedovanje je po oceni Tomčeve priložnost, da Slovenija procesom na najvišji evropski ravni doda svoje poglede in rešitve. "SDS bo trden člen evropskega političnega prostora," je še napovedala.

jansa kongres sds 2021
Primož Lavre
Janez Janša na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah

Tudi evropski poslanec Milan Zver je v izjavi za medije pred začetkom kongresa izpostavil, da kritike Slovenije in njenega premierja na evropskem političnem parketu niso v ospredju, ampak so to prioritete predsedovanje Slovenije Svetu EU. Po njegovi oceni lahko Slovenija predsedovanju prinese dodano vrednost, še posebej v okviru konference o prihodnosti EU. Ob tem sam meni, da se sistem odločanja na evropski ravni ne sme bistveno spreminjati, saj ravno aktualni omogoča, da je Slovenija enakopravni partner pri odločanju o najpomembnejših vprašanjih v okviru EU.



Kongres SDS je danes obravnaval tudi resolucijo z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, v kateri opozarja na nevarnost ekstremistov in Levice. Besedilo je v minulih tednih dvignilo precej prahu, predvsem z oceno, da lahko zaostrovanje razmer vodi v obnovitev državljanske vojne.

kongres sds pl
Primož Lavre
Kongres SDS v Slovenskih Konjicah

"Želeli smo opozoriti, da bi prosto delovanje protisistemskih gibanj, strank lahko ogrozilo ali pripeljalo do večjih političnih konfliktov ali celo državljanske vojne. Tega si mi ne želimo, to je bilo le opozorilo," je v predstavitvi resolucije pojasnil Zver. Kot je dodal, so nekateri mediji to navedbo v preteklih tednih zlorabili, zato so v nekaterih strankinih odborih predlagali, da se izognejo tej dikciji, a so delegati to z veliko večino zavrnili.



Po oceni poslanke Anje Bah Žibert v SDS nikoli ne bodo dopustili, da bi kdorkoli ogrožal državo in njene ustavne temelje. "Takrat bo naš glas še kako slišan," je poudarila.

Poslanec SDS Branko Grims je v razpravi poudaril, da mora grajenje Slovenije biti grajenje vrednot, ne pa vsiljevanja kulturnega marksizma. Za grajenje Slovenije je po njegovi temeljna dobra družinska politika.

Tako Grims kot minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta kritična do migracijske politike. Po oceni Hojsa se na področju migracij dogaja zloraba ženevske konvencije, saj velika večina migrantov na slabo varovani meji EU ta sistem izkorišča. Prav tako si po njegovih besedah ne moremo več dovoliti, da nekdo iz tretje države prijavi začasno prebivališče in hitro dobi volilno pravico. Poudaril je tudi, da je policija v zadnjem letu dobro opravila svojo nalogo.

jansa kongres sds 2021
Primož Lavre
Janez Janša na kongresu SDS v Slovenskih Konjicah

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič je predlagal, da v resolucijo dodajo dopolnilo, da velik del odgovornosti za stanje duha v družbi, v katerem je možno, da skrajno levičarske ideje postanejo sprejemljive v javnosti, nosijo nekateri slovenski mediji, z javno Radiotelevizijo na čelu. Delegati so dopolnilo z enim glasom proti sprejeli.



Delegati so danes obravnavali in sprejeli še resolucije, ki naslavljajo težave mladih in potrebe starejših ter prepoznavajo potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerjajo napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopu do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine.

stranke sds kongres program eu
Kaj zdaj berejo drugi