vestnik

Konopljo uporabilo 21 odstotkov 15-letnikov

I.B./NIJZ, 26. 6. 2018
Robert Balen
Danes je mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami.
Aktualno

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami. Letošnji slogan se glasi "Prisluhnimo otrokom in mladostnikom – prvi korak k varnemu in zdravemu odraščanju", z njim pa želi Organizacija združenih narodov poudariti pomen na znanstvenih osnovah temelječe preventine na področju preprečevanja uporabe drog. Taka preventiva je učinkovita investicija v blagostanje otrok, mladostnikov, družin in skupnosti. 

Nekateri mladostniki se že zelo zgodaj srečajo z uporabo psihoaktivnih snovi, kar spada med tvegana vedenja. Raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2014) je namreč pokazala, da je 21 odstotkov 15-letnikov že uporabilo konopljo. Pri starosti 13 let ali še prej pa so jo uporabili trije odstotki. Slabih 10 odstotkov 15-16 letnih dijakov je v Evropski raziskavi o alkoholu in drugih drogah (ESPAD 2011) poročalo o uporabi več psihoaktivnih snovi. Ob tobaku, alkoholu in konoplji so uporabljali tudi druge prepovedane droge in zdravila brez recepta. 



Pomemben varovalni dejavnik pri preprečevanju uporabe drog in zasvojenosti predstavljajo starši, ki so otrokovi prvi učitelji. Zato je pomembno, da v družini vladajo dobri odnosi, in da znajo starši otrokom in mladostnikom prisluhniti. Obenem naj bi jim predstavili, katera dejanja so sprejemljiva in katera niso. Slaba in neučinkovita komunikacija, pomanjkljiva pravila in nedosledno discipliniranje namreč po podatkih raziskave vplivajo na pojavnost tveganih vedenj.

Robert Balen
Danes je mednarodni dan proti zlorabi in trgovanju s prepovedanimi drogami.
mednarodni dan proti zlorabi drog