vestnik

Koronavirus napada tudi pomursko gospodarstvo. Kakšne so lahko posledice?

Majda Horvat, 19. 2. 2020
Nataša Juhnov
Dobavna veriga številnih komponent, vgrajenih v svetila, je tesno povezana s Kitajsko, dobava posameznih komponent pa bo otežena, pravijo v Xalu.
Aktualno

Zamude pri dobavi pomembnih izdelkov iz Kitajske upočasnjujejo proizvodnjo. Slovenija že čuti posledice, prav tako nekatera pomurska podjetja.

Kitajsko gospodarstvo je tretje največje na svetu, zato se posledice pojava koronavirusa enako hitro kot virus širijo po trgovinskih poteh po vsem svetu. Nekatere pošiljke blaga iz Kitajske že zamujajo, to pa vpliva na zamude v celotnih verigah proizvajalcev, ki so odvisni od teh izdelkov. Prav tako so se zmanjšali neposredni stiki s poslovneži iz Kitajske, kitajski turisti so ostali doma in ne prinašajo prihodkov turističnim krajem, zaradi nevarnosti okužbe je manjša tudi potrošnja v velikih trgovskih centrih. Koronavirus torej ogroža gospodarstva po vsem svetu, kako resno bodo »zbolela«, pa bo odvisno od trajanja epidemije oziroma pridobitve ustreznega cepiva.


Nemčija najbolj prizadeta, posredno Pomurje 
Med večjimi evropskimi gospodarstvi bo zaradi posledic epidemije na Kitajskem najbolj prizadeto nemško, ugotavljajo ekonomisti, in prav Nemčija je največja zunanjetrgovinska partnerica pomurskega gospodarstva tako pri uvozu kot izvozu. Pomurska regija je namreč leta 2018 uvozila iz Nemčije za 252 milijonov evrov blaga in storitev, kar je 27,6 odstotka celotnega uvoza, ta pa je zrasel za 7,5 odstotka. Kitajska je za Pomurje deseta zunanjetrgovinska partnerica po uvozu, ki je lani znašal 20,4 milijona evrov (2,2-odstotni delež celotnega) in se je povečal za dobro petino. Za primerjavo: Slovenija je v letu 2018 uvozila iz Kitajske za milijardo evrov blaga in storitev ter izvozila v vrednosti 303 milijone evrov.

Elrad International na Kitajskem 
Ob posrednih posledicah pojava koronavirusa za pomursko gospodarstvo, ki je tesno povezano z nemškim, in katerih razsežnosti še ne poznamo, ima regija tudi podjetja, ki s Kitajsko sodelujejo neposredno. V bazi podatkov Sloexport o izvoznikih na Kitajsko je naštetih sedem podjetij, med njimi ima svoje proizvodno podjetje na Kitajskem Elrad International iz Gornje Radgone. Njegovo podjetje je v mestu Dongguan, zaradi nevarnosti okužbe so začetek poslovanja v njem po kitajskem novem letu enkrat že preložili. Delavci so se v stanovanja, ki jih ima podjetje zanje, predvidoma vrnili minuli konec tedna. Zaposleni, ki so doma na kritičnem območju širjenja bolezni, pa ostajajo doma dodatna dva tedna.

Tabelica s 7. strani za internet
Vestnik
Kitajska, zunanjetrgovinska partnerica Pomurja

Pripravili šest sob 
V podjetju so pripravili več ukrepov za zmanjšanje tveganja morebitnega prenašanja virusa med zaposlenimi. Kupili so 6000 zaščitnih mask, namestili sredstva za razkuževanje rok in uvedli razkuževanje prostorov, kjer se zadržuje večje število zaposlenih, pri vstopu v podjetje so dodali kontrolne točke merjenja telesne temperature in pripravili šest sob, namenjenih izolaciji, če bi se bolezen pojavila med zaposlenimi. Ob upoštevanju vseh vladnih navodil in če se bo tveganje za okužbo stopnjevalo, bodo podjetje zaprli pred zunanjostjo. Že zdaj pa so za prehodni čas in tam, kjer je to mogoče, za ključne delavce uvedli delo od doma. 
Bojazen, če bo trajalo več kot štiri tedne 
Kot pojasnjuje vodstvo družbe Elrad International, je material, ki ga prejemajo iz Kitajske, v glavnem specifičen, saj je narejen namensko za kupca. Zato preprost prehod na drugega dobavitelja zunaj Kitajske ni možen. Dostava materiala iz Kitajske traja z ladjo od šest do dvanajst tednov, temu primerne so tudi zaloge. Če bi ukrepi kitajske vlade glede zapiranja večjih žarišč koronavirusa trajali še tri do štiri tedne, to za podjetje ne bi imelo večjih posledic. Zamujeno bi lahko nadomestili z drugačno organizacijo dela, transport pa bi prenesli na letala in s tem obnovili potrebne zaloge za nemoteno proizvodnjo. »V primeru izpada materiala iz Kitajske za več kot štiri tedne, pa bi bili proizvodnja in dobava našim kupcem zelo moteni, v veliko primerih ustavljeni. Prišlo bi do velikih sprememb v dobavnih verigah, ne samo pri Elradu International, ampak v svetovnem merilu. Podjetja bi začela kupovati drugod,« so še pojasnili.

gornja-radgona, elrad
Jure Zauneker
Preprost prehod na drugega dobavitelja zunaj Kitajske ni možen, pravijo v Elradu.


Xal povezan s Kitajsko 
»S Kitajsko je tesneje povezana dobavna veriga številnih komponent, vgrajenih v svetila, dobava posameznih komponent pa bo otežena. Odvisno od tega, kako dolgo bo celotna Kitajska 'v prostem teku'. Oba proizvodna obrata družbe Xal, tako v Sloveniji kot v Avstriji, delujeta neodvisno od vseh drugih lokacij oziroma obratov ter razpolagata z velikima, dobro založenima skladiščema,« so nam sporočili iz murskosoboške družbe Xal. Poudarili so, da se trudijo poiskati najpomembnejše sestavine in zagotoviti njihovo zalogo, če bi izpad dostave iz Kitajske trajal dlje časa. »To pa je težava, s katero se zdaj verjetno srečuje celotno gospodarstvo,« so še poudarili v podjetju. Avstrijska družba Xal ima na Kitajskem dve podjetji, v Šanghaju in Pekingu.

b2395c44bdbf006765273e095e6aa96d
Nataša Juhnov
Dobava posameznih komponent je otežena.

Wolford ne čuti
Glavna prodajna trga podjetja Wolford sta Evropa (74 odstotkov) in ZDA (20 odstotkov prodaje), zato pojav koronavirusa nima nikakršnega vpliva na proizvodnjo, niti v Bregenzu niti v Sloveniji, nam je sporočil Jani Polanšček, prokurist v murskosoboškem Wolfordu. Ta je del avstrijske skupine Wolford, svetovno znanega proizvajalca nogavic, ki je marca 2018 prešel v last kitajske družbe Fosun.
Uvedba enoizmenskega dela v murskosoboškem podjetju z januarjem torej ni povezana z morebitnim zmanjšanjem obsega proizvodnje zaradi izbruha epidemije na Kitajskem, kakor se je domnevalo, ampak z namero izboljšanja delovnih razmer oziroma združljivosti dela zaposlenih in družin, kar je bila tudi želja, predvsem žensk. »Kot rečeno, se obseg proizvodnje trenutno ni zmanjšal, prav tako nismo odpovedali pogodb o zaposlitvi. Nasprotno, januarja in februarja smo dodatno zaposlili 10 oseb in ne izključujemo dodatnega zaposlovanja v prihodnje,« je še povedal Polanšček. Poudaril je tudi, da je njihovo podjetje v Murski Soboti ključen člen v celotni dobavni verigi, zato želijo tudi z enoizmenskim delom postati še bolj privlačen delodajalec.

gospodarstvo zamude