vestnik

Kot dokazilo o neprejemanju preživnine zadostuje tudi bančni izpisek

Vestnik.si, 9. 11. 2022
Damjana Nemeš
Centri za socialno delo so s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli obvestilo o dokazovanju neprejemanja preživnine pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
Aktualno

Centri za socialno delo so s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli obvestilo o dokazovanju neprejemanja preživnine pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Ministrstvo je izpostavilo pojasnilo o tem, katera dokazila, ki dokazujejo neprejemanje preživnine, se lahko štejejo kot ustrezna pri priznavanju pravic iz javnih sredstev. Ta dokazila so predlog za izvršbo, potrdilo sodišča o njegovi vložitvi, sklep o izvršitvi in dokazilo o neuspeli izvršbi ali s potrdilom pristojnega ministrstva, da je začel teči postopek za izterjavo iz tujine.  "Ker zakon zgolj primeroma našteva dokazila, pomeni, da je glede na konkretni primer mogoče upoštevati tudi druga dokazila, ki dokazujejo neprejemanje preživnine. Pri uveljavljanju denarne socialne pomoči, ki je namenjena preživetju in se dodeluje za krajše obdobje, se glede na konkretni primer kot dokazilo v primeru prenehanja prejemanja preživnine upoštevajo tudi bančni izpiski. Iz njih je denimo razvidno, da je bila preživnina redno izplačevana, iz izpiskov zadnjih treh mesecev pa izhaja, da ni bila izplačana," so pojasnili. Dodajajo, da se bančni izpiski v takem primeru upoštevajo, ker gre pri pravici do denarne socialne pomoči za sredstva, s katerimi se zagotavlja preživljanje. 

Stranko se nato opozori na uporabo sredstev, ki omogočajo pridobitev preživnine, to je predlog za izvršbo ali pisna zahteva za izterjavo preživnine iz tujine, oziroma na uporabo sredstev, ki omogočajo pridobitev nadomestila preživnine, to je vložitev zahteve za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije, še pravijo. Za vložitev te ni več treba sprožiti izvršilnega postopka pred pristojnim izvršilnim sodiščem. Enako velja, če preživninski zavezanec biva v tujini.  

centri-za-socialno-delo pravice-iz-javnih-sredstev