vestnik

Krajani Lončarovec zmagovalci vaških iger največje pomurske občine

Rok Šavel, 8. 7. 2024
KS Lončarovci
Ena najmanjših vasi v občini je letošnja zmagovalka vaških iger.
Aktualno

V Ratkovcih so potekale že 27. Vaške igre Občine Moravske Toplice.

Minulo soboto se je v Ratkovcih zbrala pisana druščina občanov moravskotopliške občine, ki so zastopale barve svojega kraja na že 27. izvedbi vaških iger. Na sončno popoldne se je 18 ekip iz krajev, ki sestavljajo po površino največjo občino v Pomurju, preizkusilo v različnih zabavnih in spretnostnih igrah. Te so med drugim zajemale sestavljanje kmečkega voza, vlečenje vrvi, streljanje bataša s fračo, premagovanje pligona z ovirami v gumijastih škornjih, lovljenje krompira s platnom. Vsako leto organizator popestri zabavni dogodek z izvirnimi igrami, od obveznih sta zgolj vlečenje vrvi in sestavljanje kmečkega voza.

In kako so se ekipe odrezale letos? Na podlagi seštevka točk je prvo mesto zasedla ena izmed manjših krajevnih skupnosti v občini, in sicer KS Lončarovci, ki šteje le okoli 50 prebivalcev. Druga je bila ekipa iz Ivancev, tretje pa je bilo moštvo iz Vučje Gomile. Po izvedbi iger so organizatorji pripravili še bogato tombolo in zabavo s skupino Plamen, ki se je raztegnila pozno v noč.

Prihodnje leto, ko bo na sporedu že 28. izvedba vaških iger, bodo te potekale v Andrejcih. Organizator vsakoletnih vaških iger je namreč lahko naselje, ki v zadnjih desetih letih ni bilo organizator vaških iger in je v zadnjih petih letih vsaj štirikrat sodelovalo na vaških igrah ter je na tekočih vaških igrah doseglo najboljši rezultat. Andrejska ekipa je med ekipami, ki so izpolnjevale prva dva pogoja, bila najboljša v Ratkovcih, saj je dosegla sedmo mesto. Prve vaške igre so leta 1996 potekale ravno v Andrejcih, ko se jih je udeležilo sedem ekip. Največ ekip, 20, je sodelovalo na vaških igrah v Mlajtincih leta 2015. Lani so igre potekale v Krncih. Občino Moravske Toplice sicer sestavlja 27 krajevnih skupnosti.

vaške-igre občina-moravske-toplice Ratkovci zabava