vestnik

Krajani menijo, da se gradi prepočasi

Majda Horvat Zver, 26. 8. 2019
Majda Horvat
Cesta v Gomilici
Aktualno

Obnova državne ceste skozi vas nekaterim povzroča sive lase, plačali pa so že tudi globo

Pogodbeni rok za dokončanje obnove državne ceste R3-729 skozi vas Gomilica in proti Veliki Polani v dolžini dobre štiri kilometre, ki se je začela novembra lani, je 30. november. Toda moteče je dejstvo, da popolna zapora ceste že nekaj časa velja tudi za vstop v Gomilico, ob tem pa tam že nekaj dni ni gradbenih strojev in dela ne potekajo. Kaj takega bi se namreč težko zgodilo v nekih drugih, bolj pomembnih, a manj strpnih okoljih.

Zakaj gradnja skozi vas ne poteka pospešeno z namenom, da bi se čim prej umaknila zapora ceste skozi vas, smo vprašali izvajalca del, podjetje Pomgrad, saj bi s tem krajanom olajšali dostop do njihovih dvorišč, še posebej v času spravila kmetijskih pridelkov, z dokončanim asfaltiranjem na določenih predelih pa bi tudi zmanjšali dvigovanje prahu.

"Dela na cesti v Gomilici potekajo v skladu s pogodbo in terminskim planom. Do manjših zastojev je prišlo na delu trase zaradi odkupa zemljišč in spreminjanja projektne dokumentacije s strani investitorja. Vse z namenom boljše končne rešitve. Popolna zapora je potrebna zaradi tehničnih in varnostnih zahtev, vendar se v dogovoru s krajani in lastniki zemljišč trudimo biti življenjski ter dovoljujemo promet, ko je to mogoče. Promet dovoljujemo takrat, ko je to varno in se ne uničujejo delno dokončane gradbene faze. Dokončali smo tudi traktorsko stezo, ki omogoča stalen dostop do kmetijskih zemljišč," so nam sporočili s podjetja.

9911917683c7c18a10ced894b378f218
Majda Horvat
Obnova ceste skozi Gomilico meseca marca.

Izvedba del v skladu s pogodbo in terminskim planom pa z drugimi besedami pomeni tudi to, da z gradbenimi deli ne prehitevajo načrtovanih korakov gradnje, saj je to povezano s plačilom izvedenih del. Država je torej tista, ki je izvedbo naložbe v vrednosti 3,3 milijona evrov razpotegnila na leto dni, s tem, da je bila kolesarska in traktorska steza do Velike Polane v glavnem dokončana že lani. Počasnost gradnje pa do neke mere ustreza ne le državi, ampak tudi občini. Finančna soudeležba Občine Turnišče namreč znaša približno 480 tisoč evrov, kar je veliko glede na to, da njena proračunska sredstva letos znašajo 2,5 milijona evrov.

Sama zapora ceste krajanom ne povzroča večjih nevšečnosti, smo izvedeli na občinski upravi, prihaja pa do situacij, ko ljudje sami opozarjajo na nepravilnosti ali pa je treba pri sami izvedbi gradbenih del iskati boljše rešitve. Da gradnja ceste in pločnika skozi vas marsikomu povzroča sive lase, so nam povedali tudi nekateri krajani, in še, da je bila marsikomu pri tem povzročena škoda. Prav tako naj bi nekatere policija celo oglobila zaradi vožnje po gradbišču. Vsekakor pa tudi sami poudarjajo, da gradnja poteka prepočasi.  

gomilica obnova-ceste