vestnik

Kralj z začasno odredbo imenovan za poslovodjo JP Prlekija

Vida Toš, 10. 7. 2019
Vida Toš
Peter Kralj.
Aktualno

Županja Olga Karba postavila pod vprašaj zakonitost delovanja JP Prlekija od leta 2014 do danes. Kurbos pa sprašuje, ali je naključje, da njena uprava sodišču ni posredovala predloga za njegov vpis na mesto direktorja.

Občini Radenci in Gornja Radgona sta dosegli, da je sodišče kot poslovodjo Javnega podjetja Prlekija (JP Prlekija) imenovalo Petra Kralja. Okrožno sodišče v Murski Soboti je namreč 8. julija izdalo začasno odredbo, s katero je kot poslovodjo družbe Javno podjetje Prlekija iz Ljutomera imenovalo Petra Kralja iz Gornje Radgone; začasna odredba velja do pravnomočnosti sodne odločitve. Župana, pravita, bosta skupaj s Kraljem javnost o tem podrobneje obvestila.
Medtem pa je med občinami desnega brega Mure, JP Prlekijo in odstavljenim direktorjem Davorinom Kurbosom spet vrelo. Županja Ljutomera, Olga Karba, ki je trenutno tudi predsedujoča Svetu ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija (JP Prlekija), je namreč ponovno razburkala vodo v sistemu C, saj je prišla na dan z novimi informacijami. Pravi namreč, da direktor Davorin Kurbos od leta 2014 kot direktor JP Prlekije ni bil vpisan v sodni register. Karbova navaja, da Kurbosa namreč iz funkcije ni bilo mogoče izbrisati, ker je sploh ni zasedal. Županja se je tako vprašala, ali je vse poslovanje JP Prlekija od leta 2014 do danes sploh zakonito.
Kurbos: »Nezaslišano!«
Na te, nove obtožbe, se je tokrat takoj odzval tudi odstavljeni Davorin Kurbos, ki pravi, da je Karbova stanje pripeljala do absurdnosti, saj zdaj izpodbija sklepe Sveta ustanoviteljic, čeprav je za zakonitost delovanja omenjenega Sveta odgovorna prav ona. Kurbosa smo z Vestnika tudi povprašali, ali ni vedel, da leta 2014 ni bil ponovno vpisan v register sodišča kot direktor, na kar nam je odgovoril: »Nisem vedel, saj je po odloku o ustanoviti in po družbeni pogodbi urejanje zadev za Svet ustanoviteljic naloga Občine Ljutomer. Jaz sem imel podpisan sklep Sveta ustanoviteljic o izbiri in imam sklenjeno pogodbo o zaposlitvi; viden sem bil v Ajpesu in pooblaščen pri banki. Drugo ni stvar mene in JP Prlekija.« Dodaja, da ga tudi zunanji revizorji, ki so jih izbrali lastniki, niso opozorili na to.
Bistvo vsega konstrukta, kot ga imenuje Kurbos, pa je po njegovem prepričanju to, da so opredelitve pristojnosti ter kvorumov in glasovalnih pravic nejasne z namenom. Za to trditev, pravi Kurbos, ima tudi dokaze in dodaja, da so leta 2016 ob pripravi novega odloka neuspešno opozarjali na vsa navedena neskladja, a brez uspeha.
Več - tudi o tem, ali je bilo poslovanje JP Prlekija zadnja leta zaradi tega, ker Kurbos ni bil vpisan na registrskem sodišču, res nezakonito, pa v jutrišnji tiskani izdaji Vestnika.
Oste Bakal
Peter Kralj.
JP Prlekija Peter Kralj