vestnik

40 let rocka v Gornji Radgoni: Kratki in eksplozivni nastopi

Vestnik.si, 21. 9. 2024
Tomo Köleš
Leon Štrakl (Dežurni krivci). FOTO TOMO KÖLEŠ
Aktualno

Velika večina izvajalcev se je pokazala v svoji najboljši podobi

Najprej poudarimo, da je škoda, ker so slabe vremenske razmere preprečile prvotno idejo Kulturno-umetniškega društva (KUD) Za razvoj alternativne kulture (ZRAK), da bi bila velika koncertna prireditev 40 let rocka v Radgoni minulo soboto na Trgu svobode v Gornji Radgoni, kar bi bilo nekaj posebnega in sploh prvič ob tovrstnih jubilejih rocka v tem mestu.

40-let-rocka, gornja-radgona, sejmišče, juff
Tomo Köleš
Zasedba Wrong iz Gornje Radgone. FOTO TOMO KÖLEŠ

A na to so bili organizatorji že pred dogodkom dobro pripravljeni. »Itak, točno na teden, ko bi našo rock fešto radi izpeljali pod milim nebom, je napovedano slabše vreme,« so hudomušno prek svojega facebook profila sporočili vsem morebitnim obiskovalcem in jih obvestili o spremembi prizorišča.

Sprememba prizorišča


Namesto na Trgu svobode je bil dogodek znova v rumeni hali na radgonskem sejmišču, kar se je glede na deževno, mrzlo in vetrovno vreme, ki se je nadaljevalo še v soboto zvečer in ponoči, pokazalo za povsem pravilno potezo. »Notranji prostori Mladinskega centra Gornja Radgona bi bili premajhni za tako velik koncertni spektakel, šotor odpade, časovno prestavljanje dogodka še bolj, zato nam je preostala le še ena opcija: klasika. Na mestu, kjer se je vse začelo, se bo tudi nadaljevalo,« so dodali organizatorji. 

40-let-rocka, gornja-radgona, sejmišče, juff
Tomo Köleš
Kot poseben glasbeni gost je nastopil Saša Serban - Selyak, ki je zaigral na didgeridoo. FOTO TOMO KÖLEŠ

Dogodek brez vstopnine
Čeprav so imeli zaradi selitve dodatne stroške, jih je treba pohvaliti tudi za to, ker so ostali pri prvotni ideji, da v nasprotju s prejšnjimi tovrstnimi prireditvami tokrat vstopnine ne bo. Vsak, ki jim je želel pomagati ali jih podpreti, je to lahko naredil z nakupom spominske majice za petnajst evrov ali pa je vrgel poljubni znesek v skrinjico za prostovoljne prispevke pri vhodu. KUD Zrak sicer pridobiva sredstva predvsem na občinskih razpisih, sodeluje pa tudi z različnimi sponzorji in lokalnimi podjetji.

Dvanajst izvajalcev iz domače regije


Na koncertnem odru je tokrat nastopilo kar dvanajst izvajalcev iz domače regije: Anprofešnl, Turtle, Cyphre Louis, Živi zid, Brez milosti, Kid Cried Wolf, Juff, Dežurni krivci, Wrong, Leopold I. in Drügi, Wasserdicht, Potato Mushroom in The Fat Nuns.

40-let-rocka, gornja-radgona, sejmišče, juff
Tomo Köleš
Skupina Juff iz Lendave. FOTO TOMO KÖLEŠ

Ker jih je bilo toliko, so bili njihovi koncerti časovno omejeni. Prva dva sta imela na voljo dvajset minut, večina preostalih pol ure, le nastopa zasedb Leopold I. in Drügi ter Wrong sta trajala do petinštirideset minut.

Krajši koncerti so se pokazali za dobro idejo, saj so se tako izvajalci odločili za svoje najboljše in najbolj zanimive skladbe ter navdušili številno občinstvo z eksplozivnimi in dinamičnimi nastopi, ki so jim dodaten pečat dali primerno bogati svetlobni učinki.

Vrhunci prireditve

Tako kot že nekajkrat doslej je bil tudi letos eden izmed vrhuncev praznovanja nastop skupine Brez milosti, ki velja za prvo radgonsko rock zasedbo. Ustanovljena je bila pred natančno štiridesetimi leti in skozi leta pustila neizbrisen pečat na lokalni glasbeni sceni. Njena pesem Moje mesto Radgona je postala neuradna himna mesta in seveda jo je skupina izvedla tudi tokrat. 

40-let-rocka, gornja-radgona, sejmišče, juff
Tomo Köleš
Občinstvo je lahko uživalo ob odličnih koncertih. FOTO TOMO KÖLEŠ

Pravzaprav so se vsa ta glasbena praznovanja jubilejev začela njej v čast, ker povezuje rock sceno v Gornji Radgoni od začetkov do danes. 


Domači skupini, ki sta močno vplivali na glasbeno sceno, sta bili še The Fat Nuns, kultni bend iz devetdesetih, in Wrong na čelu z Vasjo Rovšnikom, ki je bila pionir nu-metala v teh krajih in ima največ zaslug za organizacijo jubilejev rocka.

Na tokratni prireditvi je imela osrednjo vlogo, zasedbo The Fat Nuns pa je doletela čast, da sklene letošnji dogodek. Vsi glasbeniki in prostovoljci so se odpovedali honorarjem. 

nastopi glasba koncerti