vestnik

Krek: Morda prehajamo v nov val

Vestnik, 5. 3. 2021
Screenshot STA
Milan Krek
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci je nastopil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 514,6, v Pomurju 464,2. Tedenska incidenca na ravni državi je 259,9, v pomurski regiji pa 208,9. Naša regija tako ostaja med tremi statističnimi regijami, ki imajo najnižjo tedensko incidenco. Tedensko povprečje okužb znaša 780, v bolnišnicah pa je za deset več pacientov kot včeraj, in sicer 521. 

Direktor NIJZ Milan Krek je uvodoma spomnil, da je minilo eno leto od prve potrjene okužbe v Sloveniji. V tem času je bilo opravljenih 935.768 PCR in 959.433 hitrih antigenskih testov. Ugotovljenih je bilo 194.165 pozitivnih testov, umrlo pa 4113 oseb, kar predstavlja 2,1 odstotek od vseh okuženih. 

Glede števila na novoodkritih okužb  v zadnjem letu na sto tisoč prebivalcev je najbolj obremenjena pomurska regija. 

Krek pravi, da se v zadnjih dneh številke rahlo dvigujejo, zato velja opozorilo. Po njegovih besedah morda prehajamo v nov val, zato je zelo pomembno, da se še bolj striktno držimo vseh ukrepov. S ciljem, da obdržimo odprte šole. 

Angleški sev virusa v Sloveniji eksponentno raste in Krek napoveduje, da ga bo počasi v prostoru vse več. Ker je ta sev  bolj kužen, je treba poostriti preventivne ukrepe, tako direktor NIJZ. 

Reprodukcijsko število (R), ki kaže, koliko oseb okuženi posameznik okuži naprej, v večini slovenskih regij raste. "To je tudi napoved v smer, ki jo ne želimo, zgleda pa, da se bo pod vplivom seva razvoj epidemije poslabša v naslednjih dnevih," pravi Krek. Tudi R v Sloveniji je več kot ena. Trenutno v državi obolevajo predvsem ljudje, stari med 25 in 55 let, torej delovno aktivna populacija. Oboleva manj ostarelih, ker ti povečujejo zasedenost postelj v bolnišnicah in umrljivost, zato je epidemiološka situacija s tega vidika dobra. Opozoriti je treba vse, ki hodijo k ostarelim, da skušate imeti sedemdnevne karanteno, predem greste k njim, opozarja. 

Tudi v Evropi je nov val, najhuje pa je na Češkem. Glavno vlogo igra britanski sev virusa, zato je treba biti pozoren v naslednjih tednih, da se ta ne razširi hitro tudi v naš prostor.

slovenija novinarska-konferenca milan-krek epidemiološke-razmere