vestnik

Krek odločitev o odstopu sprejel zaradi neznosnih političnih pritiskov

Vestnik.si, STA, 30. 6. 2022
Vestnik, Rtv
Milan Krek
Aktualno

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade.

Uradna potrditev o njegovem odstopu je prišla iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo. Ta je v svoji odstopni izjavi zapisal, da je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ".

Navaja, da je vodenje NIJZ prevzel v najtežjem obdobju in dodaja, da je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko. Po njegovem mnenju bi z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi "nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ". V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. "Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti," je dodal. 

Prav tako je napovedal, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, saj je po njegovem mnenju tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.

Za vršilca dolžnosti direktorja NIJZ so imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.

branko gabrovec
Socialni demokrati
Branko Gabrovec

nijz odstop direktor branko-gabrovec milan-krek
Kaj zdaj berejo drugi