vestnik

Kriminalisti soboškega župana ovadili zaradi razžalitve šefice NPU. Aleksander Jevšek: »Obžalujem, da se morejo kriminalisti ukvarjati s tako nepomembnimi nalogami.«

ABE, 25. 8. 2021
policija.si
Petra Grah Lazar
Aktualno

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so zaradi kaznivega dejanja razžalitve ovadili Aleksandra Jevška, župana Mestne občine Murska Sobota.

Drago Farič, višji tožilec in vodja Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdil, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije tukajšnje policijske uprave kazensko ovadili murskosoboškega župana Aleksandra Jevška. Kriminalisti so vložili kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja razžalitve na škodo Petre Grah Lazar, direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). »O navedeni kazenski ovadbi tožilstvo oziroma tožilec še ni sprejel odločitve,« je na naše poizvedovanje še odgovoril Drago Farič.

aleksander jevšek
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek.

Šesti odstavek 147. člena Zakona o kazenskem postopku določa, da mora »državni tožilec po prejemu ovadbe ukrepati brez odlašanja in v 90 dneh od prejema ovadbe zoper znanega storilca ovadbo zavreči ali pa predlagati, odrediti ali izvesti aktivnost, ukrep oziroma preiskovalno dejanje, usmerjeno v pregon zoper osumljenca, zahtevati preiskavo ali vložiti obtožni akt. Če državni tožilec ne ravna v roku iz prejšnjega stavka, mora o razlogih pisno obvestiti vodjo državnega tožilstva, ki lahko rok podaljša ali sprejme potrebne ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja državno tožilstvo«. Rok je sicer instrukcijski oziroma priporočljiv in ne zavezujoč.

Odziv Aleksandra Jevška

»Nenavadno je, da iz medijev izvem, da naj bi bil ovaden za domnevno razžalitev direktorice NPU. Na zaslišanju pred kriminalisti sem navedel dejstva, iz katerih ne izhaja, da bi imel namen direktorico NPU užaliti. Obžalujem, da se morejo kriminalisti ukvarjati s tako nepomembnimi nalogami, zaradi česar jim primanjkuje časa za pregon storilcev hudih kaznivih dejanj.« Direktorica NPU je na tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper soboškega župana, v kateri mu je očitala kaznivo dejanje razžalitve. Tožilstvo je ovadbo odstopilo Policijski upravi Murska Sobota, ki je Jevška na zaslišanje poklicala 27. maja letos. Na zaslišanju je Jevšek očitano dejanje zanikal in ocenil, da bi moral vsak, ki je na vodstvenem položaju, znati sprejeti višjo kritiko.

Spomnimo. Zaradi nastopa Aleksandra Jevška 13. aprila letos v oddaji Preverjeno na Pop TV, kjer je govoril o razmerah v slovenski policiji, se je Grah Lazarjeva počutila razžaljeno, zato mu je očitala kaznivo dejanje razžalitve. Med drugim naj bi jo bila zbodla izjava, da »NPU vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj, oseba, ki nima ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti. Poleg tega je ta oseba povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje. V nobeni sodobni evropski državi se to ne bi smelo zgoditi.«

murska-sobota, intrevju, župan-murske-sobote, aleksander-jevšek
Jure Zauneker
Aleksander Jevšek

Jevšek je bil zaradi izjave oziroma kazenske ovadbe zaslišan na Policijski upravi (PU) Murska Sobota. Izgovorjenega ni preklical, na policijskem zaslišanju je očitek šefinje NPU, da je s povedanim storil kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime, zanikal in v zagovoru poudaril, da je v policiji, preden je vstopil v politiko, delal 30 let. Kot direktor je vodil PU Murska Sobota in Ljubljana, bil je tudi na čelu Uprave kriminalistične policije. Njegov nastop na televiziji, je na zaslišanju rekel Jevšek, se je nanašal na kadrovanje in premeščanje v policiji v zadnjem obdobju. »Nisem imel namena kogar koli žaliti, temveč samo prikazati realno stanje v policiji,« je v zagovoru dejal Jevšek in nadaljeval, da zagovarja stališče, da mora biti policija avtonomna in neodvisna od politike.

Na policijskem zaslišanju je še poudaril, da Petre Grah Lazar v oddaji ni imenoval in komentiral kot fizične osebe, ampak v smislu funkcije, ki jo ima v policiji. Glede njene povezanosti z nekaterimi ljudmi, ki jih preiskuje NPU, se je Jevšek v zagovoru skliceval na medijske objave o tem in dejal, da je zasledoval javni interes. Sicer pa je soboški župan v svojem zagovoru še menil, da bi morale osebe, ki so se prepoznale v prispevku, znati sprejemati višjo kritiko.

petra grah lazar bobo
Bobo
Petra Grah Lazar

petra-grah-lazar aleksander-jevšek ovadba policija