vestnik

Kriptovalute za začetnike – vse, kar morate vedeti!

Vsebino omogoča Spletnik, 11. 11. 2022
Arhiv naročnika
Kriptovalute za začetnike.
Aktualno

Če ste kot večina ljudi, ste verjetno že slišali za Bitcoin, vendar morda niste podrobneje raziskovali, kaj točno je in kakšne prednosti prinaša. Kriptovalute so trenutno vroča tema in to z dobrim razlogom – revolucionirale so namreč naš način razmišljanja o denarju.

Kriptovalute so digitalni ali virtualni žetoni, ki uporabljajo kriptografijo za zavarovanje svojih transakcij in za nadzor ustvarjanja novih enot. Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni, da niso predmet nadzora vlade ali finančnih institucij.

Bitcoin, prva in najbolj znana kriptovaluta, je bil ustvarjen leta 2009. Za tako imenovanega očeta Bitcoina velja oseba s psevdonimom Satoshi Nakamoto. Od takrat je bilo ustvarjenih na tisoče drugih kriptovalut.

kriptovalute
Arhiv naročnika
Poslovanje s kriptovalutami.

S kriptovalutami se pogosto trguje na decentraliziranih borzah in jih je mogoče uporabiti tudi za nakup blaga in storitev. Nekatera podjetja celo sprejemajo kriptovalute kot plačilo.

Trgovanje s kriptovalutami je špekulativno in zapleteno ter prinaša določena tveganja. Cene lahko dramatično nihajo, zaradi nestanovitne narave trga pa se trgovanje s kriptovalutami še vedno smatra kot zelo tvegana naložba.

Pomembno je upoštevati tveganja trgovanja s kriptovalutami

Če razmišljate o trgovanju s kriptovalutami, je pomembno, da se poučite o tveganjih. Cene kriptovalut so zelo spremenljive in poljubno število dejavnikov lahko pomembno vpliva na ceno danega žetona.



Pomembno si je tudi zapomniti, da je kripto trgovanje špekulativna dejavnost in ni nobenega zagotovila, da boste z njim zaslužili.

Prednosti trgovanja s kriptovalutami

Ena od glavnih prednosti kripto trgovanja je, da ponuja visoko stopnjo likvidnosti. To pomeni, da lahko hitro in enostavno kupujete ali prodajate kriptovalute. To je v nasprotju s tradicionalnimi naložbami, ki so lahko pogosto nelikvidne in jih je težko prodati.

Druga prednost kripto trgovanja je, da vam omogoča trgovanje 24/7. Trg kriptovalut je odprt 365 dni na leto in trgujete lahko kadarkoli želite. To je lahko koristno, če želite izkoristiti tržna nihanja ali izkoristiti priložnosti, ko se pojavijo.

Končno je lahko kripto trgovanje odličen način za diverzifikacijo vašega naložbenega portfelja. Z vlaganjem v različne kriptovalute lahko ublažite nekatera tveganja, povezana s katerim koli določenim žetonom.

Na kaj je potrebno pomisliti pri trgovanju s kriptovalutami

Kot smo že omenili, so cene kriptovalut zelo spremenljive. To pomeni, da lahko vrednost danega žetona zelo nenadoma zaniha navzgor ali navzdol.

Poleg nestanovitnosti cen morate upoštevati še številna druga tveganja, preden začnete trgovati s kriptovalutami. Ta vključujejo tveganje goljufije, pa tudi tveganje, da bo določena borza zlorabljena in bodo vaša sredstva ukradena.

kriptovalute
Arhiv naročnika
Poslovanje s kriptovalutami.

Obstaja tudi splošno tveganje, ki ga prinaša vsaka naložba – možnost, da lahko izgubite ves svoj denar.

Ob upoštevanju vseh teh tveganj je pomembno vedeti, da je kripto trgovanje špekulativna dejavnost. To pomeni, da bi morali vložiti le denar, ki ste ga pripravljeni izgubiti. Če niste zadovoljni s tveganji, potem to verjetno ni prava naložba za vas.

Kako deluje kripto trgovanje

Trgovanje s kripto se izvaja na borzah, ki so spletne platforme, ki vam omogočajo nakup in prodajo kriptovalut. Izbirate lahko med številnimi različnimi izmenjavami in vsaka ponuja svoje prednosti in slabosti.

Ko izbirate menjalnico, je pomembno upoštevati provizije, ki jih zaračunavajo, in njihove varnostne funkcije. Prav tako se boste želeli prepričati, da borza podpira žetone, s katerimi želite trgovati. Ko izberete menjavo, boste morali ustvariti račun in položiti nekaj sredstev. Ko bo vaš račun napolnjen, boste lahko začeli kupovati in prodajati kriptovalute.

Postopek nakupa in prodaje kriptovalut je razmeroma preprost. Ko želite kupiti žeton, oddate naročilo na borzi. To naročilo bo usklajeno z drugim naročilom nekoga, ki želi prodati isti žeton.



Cena, ki jo plačate za žeton, bo temeljila na trenutni tržni ceni. Ko kupite žeton, ga lahko obdržite ali zamenjate za drug žeton. Druga možnost je, da ga prodate nazaj v menjalnico za gotovino.

Katere so najbolj priljubljene kriptovalute?

Nekatere izmed najbolj priljubljenih kriptovalut so Bitcoin, Ethereum, Ethereun Classic, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple, Cardano, Solana in Stellar. Eden od fenomenov je postal tudi tako imenovan Dogecoin, ki je veliko popularnost dosegel zahvaljujoč Elonu Musku.

kriptovalute prednosti