vestnik

Križnar: Gobavost se je ponovno pojavila

Marina Vrbnjak, 17. 6. 2018
Marina Vrbnjak
Križnarjevo predavanje o gobavosti, ki jo je odkril v Nubskih gorah.
Aktualno

Predavanje Toma Križnarja v Gornji Radgoni o bolezni, ki jo je odkril v Nubskih gorah

Znan slovenski aktivist in borec za človekove pravice Tomo Križnar se je skupaj z ženo Bojano Pivk Križnar mudil v Gornji Radgoni. V sodelovanju s KUD Zrak Gornja Radgona je v tamkajšnjem Kulturnem domu pripravil predavanje z multivizijo z naslovom Gobavost 2018.



Križnarju, aktivistu in borcu za človekove pravice, je z ženo ponovno uspelo priti v zaprta in oblegana vojna področja v Nubskih gorah in ob Modrem Nilu. Tokrat sta med snemanjem žrtev tuje vojne za nadzor naravnih virov v objektivih njunih kamer zaznala domačine brez prstov, nosov in oči. Šokirana sta prepoznala znake gobavosti, ki jih do sedaj še nikoli nista opazila.
Križnar je prvič te kraje obiskal leta 1979, od takrat jih je obiskoval vsako leto. Šele letos januarja se je prvič soočil z gobavci. »To pride z bedo, z lakoto, z padcem odpornosti, lahko pa je tudi posledica bakteriološkega orožja – a to je zdaj že teorija zarot. Pa vendar je vlada že uporabljala bakteriološko orožje in možno, da je spet,« je svoje razkril svoje domneve.

814c8f31710aa0304ce86ff071a00990
Marina Vrbnjak
Križnarjevo predavanje o gobavosti, ki jo je odkril v Nubskih gorah.

Za to bolezen je značilno, da je nalezljiva, posledica okužbe pa je razpadanje mesa. »Midva misliva, da je gobavcev okoli 8-10 % in nihče jim ne želi pomagati ker se jih želijo znebiti. Tam je nafta, so na strateški poziciji med jugom in severom, tam je tudi najboljša prst v Sudanu in prva voda južno od Sahare.« Do sedaj je veljalo, da je pregnana s celega planeta, a tokrat s fotografijami in posnetki dokazujeta, da se očitno ponovno širi. Dandanes načeloma velja za ozdravljivo bolezen, saj jo je mogoče zatreti z antibiotiki in bi jo po pogodbi morala svetovna zdravstvena organizacija, v primeru da se kje pojavi, v 48 urah pričeti zdraviti. V upanju na pomoč pri obveščanju javnosti in povečanju možnosti za zajezitev bolezni se bosta s pismom obrnila tudi na Melanio Trump, Slovenko in prvo damo ZDA.

Marina Vrbnjak
Smiljan Sodec (levo) in zakonca Bojana in Tomo Križnar v Gornji Radgoni.
KUD Zrak GORNJA RADGONA Tomo Križnar