vestnik

Križnar v Kulturnem domu Gornja Radgona

V. T., 14. 6. 2018
Osebni Arhiv
Tomo Križnar bo z ženo v Gornji Radgoni govoril o bolezni, ki še vedno obstaja, gobavosti.
Aktualno

V soboto ob 18.00 bosta gosta v Kulturnem domu Gornja Radgona Tomo in Bojana Križnar

V soboto ob 18.00 bosta gosta v Kulturnem domu Gornja Radgona Tomo in Bojana Križnar, ki bosta imela predavanje z multivizijo z naslovom Gobavost 2018.
Križnarju, aktivistu in borcu za človekove pravice, je z ženo lani spet uspelo priti v zaprta in oblegana vojna področja v Nubskih gorah in ob Modrem Nilu. Tomo Križnar: "Ko sva visoko nad sudansko savano snemala žrtve tuje vojne za nadzor naravnih virov so se v objektivih najinih kamer nenadoma začeli pojavljati domačini brez prstov, nosov in oči. Šokirana sva prepoznala znake gobavosti, ki jih do sedaj še nikoli nisva opazila."
Gobavost je nalezljiva bolezen, pri kateri se človek okuži z bacilom, posledica okužbe pa je razpadanje mesa. Ljudje se okužijo prek telesnih tekočin in več let pri živem telesu razpadajo. V srednjem veku so žrtve gobavosti izolirali na najteže dostopne kraje, kjer so umirali.
Tomo Križnar: "Ampak zdaj smo leta 2018 in moderni antibiotiki uspešno zdravijo tudi to bolezen. Gobavost je danes pregnana praktično s celega planeta – le v Nubskih gorah in Modrem Nilu se očitno ponovno širi. Se bo Svetovna zdravstvena organizacija odzvala na najine klice na pomoč najbolj nedolžnim staroselcem? Kaj pa Združeni narodi in agencije?"
Vstopnine na predavanje ni, zbirajo pa se prostovoljni prispevki, ki jih bosta Križnarjeva namenila Nubam.
Tomo Križnar Kulturni dom Gornja Radgona gobavost