vestnik

KUL pobudnik se vrača na politično sceno

Rok Šavel, 11. 2. 2022
STA
Jože P. Damijan se je ponovno politično aktiviral.
Aktualno

Ekonomist Jože P. Damijan je somišljenike zbral v Demokratični alternativi, ki je spisala program za razvoj slovenske družbe. Z njim ponujajo roko strankam KUL in želijo obenem okrepiti politični prostor.

Pobudnik koalicije ustavnega loka (KUL), ki združuje SD, LMŠ, Levico in SAB, znani ekonomist Jože P. Damijan, se je pred volitvami ponovno aktiviral. Potem, ko se je kot kandidat KUL-a za mandtarja umaknil Karlu Erjavcu, čigar kandidatura je vodila v posledično neuspešno konstruktivno nezaupnico vlade Janeza Janše, je zdaj v Demokratični alternativi (DA) združil "izkušene kompetentne strokovnjake in strokovnjakinje, med njimi številne nekdanje ministre in ministrice, direktorje podjetij, podjetnike in vodje raziskovalnih inštitucij ter vodilne strokovnjake in strokovnjakinje na posameznih področjih," kot je zapisal na svojem blogu. S svojim angažmajem tako v DA sporočajo, da ne želijo vsebinsko praznih lepotnih tekmovanj, ki državo vodijo v stagnacijo, njene državljane pa po streznitvi delajo še bolj nezadovoljne kot prej, ampak želijo ponuditi konkretne rešitve z angažirano kritiko napačnih potez sedanjih oblasti in poznavanjem najboljših tujih praks, s čimer bi postavili standarde odgovornega državljanskega angažmaja in odgovornega ter učinkovitega upravljanja države.


Kako odprti so za sodelovanje v strankah KUL?



"Demokratična alternativa objavlja Programsko platformo za razvojni preboj, s čimer se želi pri uresničevanju razvojnih rešitev povezati tudi s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni. Pri tem ne izključujemo programskega in kadrovskega sodelovanja oziroma okrepitve obstoječih političnih strank na levi sredini. Odprti smo za pogovore in dogovore o sodelovanju, pri čemer pa se bomo seveda odločili za sodelovanje s tisto opcijo, kjer bomo lahko naše razvojne ideje v največji meri tudi uresničili," so sporočili. Po poročanju medijev naj bi se Damijan tako že sestal s SD, Levico in predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golom, a so odzivi iz navedenih strank zaenkrat, kot poroča STA, še precej skopi.

Ključni ukrepi Damijanove nove politične pobude

Nacionalni stanovanjski program (10,000 najemnih stanovanj do leta 2026)
Tehnološki preboj (Tehnološka agencija, 2,000 mladih raziskovalcev/raziskovalk v gospodarstvu)
Podpiranje starševstva oz. skrbništva (brezplačni vrtec, višje olajšave za otroke, dostop do stanovanj)
Enotna pogodba o delu (stop prekarnosti)
Vključujoča starost (učinkovita organizacija in financiranje dolgotrajne oskrbe)
Digitalizacija (enotna e-identiteta, e-državljanstvo, e-uprava, e-sodstvo, e-vročanje)
Učinkovito in državljanom prijazno upravljanje države
Skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu (večja učinkovitost, novi programi, dodatno financiranje)
Zelena preobrazba: Razogljičenje energetike, prometa in industrije (do leta 2045)
Energetska avtonomnost (NEK2, HE, OVE)
Nacionalni 30-letni program vlaganj v prometno in socialno infrastrukturo
Poenostavitve postopkov umeščanja v prostor in pridobivanja soglasij/dovoljenj (vendar ne na škodo okolja)
Povečana samooskrba javnih ustanov (določitev >50% deleža lokalno pridelanih živil)
Popolna legalizacija in regulacija pridelave in uporabe konoplje
Spodbude za povečanje udeležbe delavcev na dobičku in solastništva zaposlenih
Sprejem strategije civilnega letalstva in ustanovitev nacionalne letalske družbe

V programski platformi, ki jo lahko v celoti preberete na njihovi spletni strani, poleg strokovnjakov, ki želijo ostati anonimni, sodelujejo še: Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Gregor Golobič, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Igor Papič, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej.

jože-p.-damijan demokratična-alternativa volitve-v-državni-zbor kul