vestnik

Kultura mora med ljudi

A. Nana Rituper Rodež, 7. 5. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Na terasi pred Zvezdo so predstavili program letošnjega Tedna ljubiteljske kulture.
Aktualno

Od 11. do 20. maja se bodo v Murski Soboti in drugih krajih Pomurja in Slovenije v okviru Tedna ljubitejske kulture zvrstile številne kulturne priredtive, nastopi in javne vaje. Letos so dogodki v znamenju folklore, a bo na ulicah, na odrih, v dvoranah in po ustanovah tudi veliko drugih glasbenih, plesnih in drugih dogodkov

Ljubiteljski kulturniki delujejo ne glede na pogoje in možnosti vse leto, s svojo dejavnostjo, pa naj bo to glasba, ples, gledališče ali kaj drugega, pa popestrijo marsikatero prireditev ali dogodek. S tednom ljubiteljske kulture, ko bo različnih predstavitev in prireditev še več, se Slovenija pridružuje evropskim državam, ki se na tak način poklonijo svojim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Organizator tega tedna je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in območne izpostave JSKD, ki prireditve pripravijo skupaj z drugimi soorganizatorji.



Dogajanje na območju Murske Sobote je predstavil Aljoša Obal, iz murskosoboške izpostave JSKD in Zveza kulturnih društev Prekmurja, ter povedal, da bodo različne prireditve pripravili od 11. do 20. maja. Te bodo potekale na ulicah Murske Sobote, v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, v BTC- Cityju Murska Sobota, na Tišini in še kje. Na javnih vajah kulturnikov in prireditvah pa bo nastopilo okoli 25 kulturnih skupin.

dc424e5ae03f032279d360dbb8814f2f
Foto:nataša Juhnov
V Beltincih folklorna dejavnost piše uspešno zgodbo.


Osrednja tema Tedna ljubiteljske kulture 2018 je folklorna dejavnost, s čimer se organizatorji vključujejo v Evropsko leto kulturne dediščine. Folklorna dejavnost se v Sloveniji kljub tradiciji, množičnosti in kakovosti sooča s številnimi težavami. Gre za dejavnost, s katero se razen JSKD nihče ne ukvarja, je marginalizirano kulturno področje, ki ne premore nobene institucije, ne profesionalnih strokovnjakov in ustvarjalcev, ki so za uspešno delo nujno potrebni. JSKD zato opozarja, da so za modernizacijo folklorne dejavnosti potrebni ukrepi, ki bodo omogočili njen nadaljni razvoj.


Sklepna pomurska prireditev Dan neskončnih možnosti pa bo letos v Gledališču Park v Murski Soboti in bo prav tako folklorno obarvana. Nastopili bodo Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, Vokalna skupina Irmice KTD Moščanci, Veseli Marki OŠ Beltinci in citrarska skupina Potonika.
Sicer pa na območju Slovenije deluje okoli 107 tisoč ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko, in brez plačila namenjajo kulturi ter s tem bogatijo sebe in družbo, je še povedal Obal. V Pomurju pa deluje več kot dvesto kulturnih društev, ki imajo po več sekcij, tako da kultura in ustvarjalnost zapolnjujejo čas tudi marsikateremu Pomurcu.

Teden ljubiteljske kulture Dan neskončnih možnosti Aljoša Obal