vestnik

Saša Šavel Burkart postala kulturna atašejka v Berlinu

A.N R.R., 11. 1. 2021
Zasebni arhiv
Saša Šavel Burkart je postala kulturna atašejka v Berlinu.
Aktualno

Vodenje Slovenskega kulturnega centra Berlin je z 9. januarjem prevzela Saša Šavel Burkart. Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu, sicer Sobočanka, je diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja ter dolgoletna novinarka in urednica na Televiziji Slovenija.

Saša Šavel Burkart je tudi avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture. Posebno pozornost pa je dajala tudi temama in vsebinam, ki se tičejo Pomurja. Med drugim je na podlagi razstave in monografije Osamljenosti, avtorja Roberta Inhofa nastal dokumentarni film Platforma: Pot do horizonta, ki so ga z več ponovitvami predvajali na RTV Slovenija v letih 2019 in 2020.

Med letoma 2011 in 2019 je bila urednica uredništva oddaj o kulturi na TV Slovenija. Je prejemnica treh štipendij za bivanje v različnih nemških mestih, med drugim je bila med letoma 2008 in 2009 deset mesecev štipendistka prestižne mednarodne štipendije EJF za novinarje na Freie Universität Berlin, v okviru katere je pripravila obsežno študijo o turško-nemški kinematografiji, kot štipendistka ljubljanskega Goethe Instituta se je leta 2008 v Bonnu izpopolnjevala v znanju nemščine na visoki stopnji.

profimedia-0040311709
profimedia
Slovenija je v Berlinu odprla Slovenski kulturni center.

Z ministrstva za kulturo so še sporočili, da so po SKICI – Slovenskem kulturnoinformacijskem centru v Avstriji, ustanovljeni na Dunaju leta 2011, SKC Berlin (kot drugo kulturno ustanovo Republike Slovenije v tujini) odprli leta 2016. Gre za skupni projekt Ministrstva za kulturo in Zunanjega ministrstva Republike Slovenije, ki deluje v okviru Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. V središču delovanja je kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje novih občinstev o sodobnih smernicah s področja kulture in umetnosti, o dosežkih ter o slovenski kulturni dediščini v Zvezni republiki Nemčiji, sodelovanje in povezovanje slovenskega in nemškega kulturnega prostora, ustvarjalk in ustvarjalcev.

kulturna-atašejka-v-berlinu saša-šavel-burkart sobočanka