vestnik

Kulturni hrami so odprli svoja vrata

Vestnik, 3. 12. 2018
A. Nana Rituper Rodež
V galeriji si lahko ogledate razstavo del Franca Mesariča. 
Aktualno

Danes, ko obeležujemo obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerno, že tradicionalno svoja vrata odpirajo muzeji, gledališča in druge kulturne ustanove. Na Ta veseli dan kulture bo po Sloveniji potekalo več kot 300 brezplačnih dogodkov. 

Tokratni "veseli dan kulture" bo nekoliko bolj slovesen zaradi Evropskega leta kulturne dediščine. Zaključna slovesnost bo v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer se bodo predstavili ambasadorji Evropskega leta kulturne dediščine ter ambasadorji kulturno-umetnostne vzgoje. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Dejan Židan. Poleg kulturnega programa bodo obiskovalcem na voljo še delavnice za otroke, mlade in za družine, odrasli pa si bodo lahko ogledali razstavo del Zorana Mušiča.


Kam se lahko odpravite v Pomurju?

Pester nabor brezplačnih dogodkih pa je tudi v pokrajini ob Muri. V murskosoboškem MIKK-u bodo na primer pripravili MIKKovo popoldne poezije. Najključni obiskovalci bodo lahko iz odra prebirali najljubšo poezijo, ki si jo lahko prinesejo tudi s seboj. V Pomurskem muzeju vabijo na ogled stalnih zbirk, obenem pa bodo odprli zbirko del slikarja Ludvika Vrečiča. Pripravili bodo tudi družinsko delavnico pod vodstvom muzejske pedagoginje. Iz različnih materialov bodo s tehniko kolaža poustvarili nekatere Vrečičeve portretirance. V Knjižnici-kulturnem centru Lendava bodo pripravili predstavitve različnih vrtčevskih, šolskih in odraslih skupin različnih dejavnosti, ki so na srečanjih Javnega sklada za kulturne dejavnosti dosegle regijski ali državni nivo ter kak vidnejši uspeh. V Galeriji Murska Sobota pa bodo dvakrat pripravili vodeni ogled razstave akademskega slikarja Franca Mesariča. Vse aktivnosti so na voljo brezplačno.
Zaključna slovesnost evropskega leta kulturne dediščine bodo pripravili v Narodni galeriji. 
ta veseli dan kulture evropsko leto kulturne dediščine