vestnik

(Kulturno društvo HEC teater) Člane povezuje ljubezen do odrske igre

Maja Hajdinjak, 9. 6. 2024
HEC teater
Najbolj odmevna predstava HEC teatra doslej je bila predstava za odrasle Ker de herba?, kjer je sodelovalo več igralcev.
Aktualno

Pri pripravi otroških predstav imajo v mislih otroka, njegovo počutje in razmišljanje

Kulturno društvo HEC teater je bilo ustanovljeno leta 2022 z imenom Društvo Radgonski oder. Ustanovile so ga tri ljubiteljice gledališča predvsem zaradi tega, ker v Gornji Radgoni ni bilo nobenega podobnega (odrskega) društva. Drugi in najbolj tehten razlog pa je bila ljubezen do odrske igre, ki se prepleta med vsemi aktivnimi člani. »Glavni akterji društva smo zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zato imamo čut za otroke in soljudi. Članom druženje v HEC teatru pomeni pozitivno zapolnitev prostega časa in ravnovesje med utečeno rutino, vsakdanom,« pravi predsednica društva Tadeja Kaučič.

Največja pohvala iskrice v očeh in nasmeh

Od treh na začetku delovanja je število članov že v enem letu naraslo na 15, trenutno pa je aktivnih 12 članov. Vsak od njih ima svojo nalogo, nekateri tudi več. »Glavni nosilci društva smo trije, ob meni sta to še Tina in Aleš Obrulj. Sama zgodbo napišem in zrežiram, s Tino jo urediva in zaigrava, postaviva na oder, pri lučkah in glasbi pa pomaga Aleš. Sami oblikujemo tudi plakate, reklame, obvestila, vstopnice … Sodelujejo tudi drugi člani, ki pomagajo pri prevažanju, pobiranju vstopnin, kostumih,« našteva Kaučičeva, ki je pojasnila tudi izbiro imena društva. To je bilo ustanovljeno v Občini Gornja Radgona, in ker so društvu želeli dati pridih svojega mesta, so se poimenovali po njem. »Z letošnjim letom smo zamenjali vodstvo, saj je prejšnja predsednica zaradi pomanjkanja časa odstopila. Ko sem prevzela to mesto, sem si zaželela novega, lažjega in zabavnejšega imena, zato smo skupaj določili ime HEC teater,« je pojasnila.

hec-teater, tadeja-kaučič, gledališče, tina-obrulj
HEC teater
Tadeja Kaučič (levo) in Tina Obrulj zgodbo napišeta, jo zrežirata in postavita na oder, ne gre pa brez pomoči preostalih članov društva.

HEC teater pripravlja predstave za otroke in odrasle, prav tako nastopajo s skeči na obletnicah ali rojstnih dneh. Na prošnjo zunanjih ponudnikov se odzovejo tudi na povabilo za otroško animacijo. Vse predstave, ki so jih doslej izvedli, so bile avtorske. Čarovnica Sršela in Medenjak za zdravje sta delo prejšnje predsednice Staše Šipek. Črno komedijo za odrasle Ker de herba? sta napisali Šipkova in Kaučičeva, preostale predstave – Božiček potrebuje pomoč, O-o, a božič sploh bo?, Klovnesa Tomi, Kurji rokenrol in Pod mačjim klobukom – pa so delo Tadeje Kaučič. Skupno so jih od oktobra 2022 do danes uprizorili 30-krat. »Za vse predstave, ki smo jih odigrali, smo poskrbeli, da so bile odmevne. Najbolj med vsemi je bila naša večja predstava za odrasle Ker de herba? Tam je bilo kar deset igralcev in še pianist. Sodelovali pa smo tudi na lanskem Linhartovem tekmovanju,« pove Kaučičeva in doda, da imajo večinoma zelo dober obisk, predstave pa so zmeraj deležne pohval. »Sicer pa nam vsaka otroška predstava priraste k srcu. Vložiti je treba ogromno truda in ko sklenemo moči, igro postavimo na oder, je za nas največja pohvala, ko se otroške oči zaiskrijo in se nasmejijo tudi usta odraslih.«

Sami za scenografijo in kostume 

V HEC teatru sami poskrbijo tudi za scenografijo, kar se tiče kostumov, pa si jih v glavnem zamislita Kaučičeva in Tina Obrulj, ideje pa nato predata očetu prve, učenemu krojaču, ki uresniči želje in sešije kostume natančno tako, kot si jih zamislita. Nastopajo po Pomurju in Podravju ter se z veseljem odzovejo povabilom tudi v druge kraje. S predstavo Kurji rokenrol so ta mesec že nastopili na Cankovi, v Apačah in Murski Soboti, danes, 23. maja, pa jih čaka nastop v domači Gornji Radgoni. Sledi uprizoritev v Križevcih 27. maja, 14. junija bodo obiskali otroke v Mačjem mestu v Radencih z igro Pod mačjim klobukom, napisano prav za to prireditev, 5. julija pa se bodo udeležili dogodka Brezmejno/Uferlos, za katerega se scenarij trenutno še piše.

hec-teater, tadeja-kaučič, gledališče, tina-obrulj
HEC teater
HEC teater – predstava O-o, a božič sploh bo?

»Pri otroški predstavi je pomemben predvsem otrok, njegovo počutje in razmišljanje. Ker sem zelo (samo)kritična, morajo biti naše predstave kakovostne. Vsebovati morajo rdečo nit, zgodbo s pomenom, dobre igralce, zaupanja vredno tehnično ekipo in druge člane, prijetno sceno, glasbo. Igra mora biti za dobro gledanost predvsem zabavna. V vsakem primeru pa želim, da se otrok ob gledanju predstave česa nauči. Lahko solidarnosti, prijaznosti, prijateljstva, pomena družine, vztrajnosti, v glavnem stvari, ki se nam zdijo samoumevne, a se je v bistvu treba zanje potruditi,« poudari Kaučičeva, ki je dodala, da v društvu želijo nadaljevati odrsko tradicijo in veselo druženje. »Vsako leto načrtujemo po tri igre za otroke. Po Kurjem rokenrolu nas čaka Pod mačjim klobukom in nato še kakšna igra z zimsko tematiko. Ker letos nismo izvedli predstave za odrasle, jo bomo verjetno naslednje leto,« je še rekla sobesednica.

hec-teater, tadeja-kaučič, gledališče, tina-obrulj
HEC teater
HEC teater

kulturno-društvo-hec predstava