vestnik

Kupujete slovensko mleko ali po pomoti madžarsko? Poglejte fotografijo!

Timotej Milanov, 3. 10. 2018
Timotej Milanov
Če kupec ni pozoren, lahko vzame zavoj s pomurskim mlekom brez oznake izbrane kakovosti.
Aktualno

V vodstvu družbe zagotavljajo, da bo od oktobra naprej vso predelano mleko Pomurskih mlekarn slovenskega izvora

Sektor mleka in mlečnih izdelkov je bil poleg govejega in piščančjega mesa prvi, v katerem so se odločili za vstop v shemo Izbrana kakovost Slovenija. Na podlagi prepoznavnega znaka, ki jih nosijo embalaže izdelkov v shemi, lahko tako potrošniki v množici izdelkov takoj prepoznajo izdelek, ki je bil predelan v Sloveniji in/ali je bil doma predelan iz domače surovine, da gre torej v celoti za živilo domačega izvora.


Tako v vse slovenske mlekarne ponujajo del asortimana z oznako izbrane kakovosti, kljub temu pa so se na trgovskih policah začele pojavljati dvojne embalaže istovrstnih izdelkov-z in brez oznake. Omenjeno ravnanje je za marsikoga problematično, saj je bil eden od namenov uvedbe označbe izbrane kakovosti tudi ta, da bi bili ozaveščeni potrošniki pripravljeni plačati več za doma pridelano in predelano hrano, vedoč, da s tem podpirajo domače kmete in živilsko industrijo. Tovrstno dvojno označevanje jim lahko to otežuje, saj je cena za mleko iste blagovne znamke z ali brez oznake izbrane kakovosti ista. Prav tako je zadeva vprašljiva z vidika zavajanja potrošnikov, saj so v nekaterih trgovinah na policah zloženi posamični izdelki litrskih pakiranj pomurskega mleka z oznako izbrane kakovosti, pod policami pa so nastavljeni zavoji z 12 litri mleka brez oznake. Torej lahko nepozoren kupec doma ugotovi, da je kupil 12 litrov mleka, ki ni slovenskega izvora, čeprav je na polici videl isto mleko z znakom izbrane kakovosti.


Na Pomurske mlekarne, kjer letno odkupijo okoli 55 milijonov litrov mleka, smo naslovili vprašanje, kakšno je na trgovskih policah razmerje med pomurskim mlekom z oznako izbrane kakovosti in tistim brez. Nadalje nas je zanimalo, kolikšen delež mleka trenutno mlekarne odkupijo od domačih pridelovalcev in koliko ga uvozijo. Letos smo že poročali, da so bile Pomurske mlekarne po razhodu s Kmetijsko zadrugo Radgona prisiljene del mleka kupiti v tujini, in sicer so ga večino uvozili s 70 kilometrov oddaljene farme na Madžarskem.
Iz Pomurskih mlekarn smo prejeli kratki odgovor, v katerem pojasnjujejo, da bo glede na strategijo novega lastnika in direktorja Pomurskih mlekarn Anthonyja Tomažina vso predelano mleko v Pomurskih mlekarnah od oktobra naprej slovensko.

Timotej Milanov
Slovensko in "madžarsko" pomursko mleko 
Pomursko mleko