vestnik

Simona Kustec: Šola prvega septembra bo za vse

I.B., 18. 8. 2020
Niko Časar
Šolska ministrica zatrjuje, da se v šole vračajo tako osnovnošolci kot srednješolci.
Aktualno

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo sta na Brdu pri Kranju ravnateljem slovenskih šol predstavila novosti za prihajajoče šolsko leto in pojasnjujeta več o organizaciji dela v šolah, stopila pa sta tudi pred novinarje.

Za začetek šolskega leta 2020/2021 so možni štirje različni modeli izobraževanja. Model A predvideva, da v šolo pridejo vsi učenci, model B, za katerega se je zavzela tudi Kustečeva, predvideva, da se prav tako vsi izobražujejo v šoli, vendar v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tako imenovani model C narekuje, da se v šoli izobražujejo učenci nižjih predmetov, medtem ko bi se tisti, ki obiskujejo predmetno stopnjo šolali na daljavo. Najskrajnejši pa je model D, po katerem bi se vsi izobraževali na daljavo tako kot v času epidemije.

simona kustec 2
STA
Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Kustečeva je na novinarski konferenci zatrdila, da se čez dobrih 14 dni v šole vračajo vsi učenci, tako osnovnošolci kot srednješolci, vendar ob upoštevanju epidemioloških in varnostnih ukrepov. Kot je povedala, so skupaj s predstavniki ravnateljev, stroke, Zavoda za šolstva in NIJZ v posebni publikaciji pripravili priporočila, da bi vzgojnoizobraževalni sistem nemoteno, stabilno in kakovostno tekel dalje. "Če pa bi se izkazalo v prihajajočih 14 dnevih, da bi se epidemiološka slika bistveno poslabšala, bomo dobili oceno zdravstvene stroke in jo bomo morali upoštevati," pa odgovarja na vprašanje, kaj bi se moralo zgoditi, da bi prišlo do spremembe začetka novega šolskega leta. Pri tem dodaja, da če se to zgodi, bomo morali odgovornost iskati pri sebi. 

Vsi prej omenjeni deležniki so v preteklih tednih iskali rešitve, za katere menijo, da jih virus ne sme ogroziti in preprečiti temeljnega poslanstva, to je pridobivanje novega znanja, socializacije in učenja za življenje. September bi lahko in mora izgledati kot čisto vsak običajen prvi šolski dan, vendar z dodatno mero previdnosti, tako ministrica. Ob tem bodo veljali podobni ukrepi, kot v zadnjih dnevih pred počitnicami. Šole pa bodo morale pripraviti pouk na način, da bodo lahko vsi obiskovali šole in da bodo pri tem varni, dodaja Logaj. 

Vse, kar smo zapisali v priporočilih, je izvedljivo in življenjsko ter usklajeno z vsemi pristojnimi, izpostavlja Kustečeva. 

šola ravnatelji simona-kustec šolsko-leto vinko-logaj