vestnik

Lani poželi vse nagrade, ki so bili možne

Vestnik.si, 20. 6. 2024
Majda Horvat
Družinsko lastništvo in domače znanje predstavljata temelj, na katerem je zrasla Skupina Roto.
Aktualno

Skupina Roto te dni praznuje75 let družinskega podjetništva Pavlinjekovih in 50 let proizvodnje izdelkov iz polimerov. Častitljiva jubileja, katerima se pridružuje še organizacija 22. odprtega državnega prvenstva Slovenije v letenju s toplozračnimi baloni, sta bila tudi povod za današnjo tiskovno konferenco, na kateri so prestavili zgodovino podjetja ter najnovejše dosežke podjetja Roto.

Začetki družinskega podjetništva segajo v leto 1949, ko je Jožef Pavlinjek začel z obrtjo v ključavničarski delavnici. Utemeljitelj skupine Roto Štefan Pavlinjek pa je po končanem študiju strojništva leta 1974 v garaži zagnal  proizvodnjo reklamnih tabel. Šest let kasneje je izdelal prvi stroj za rotomoulding oziroma rotacijsko litje in začel s proizvodnjo rezervoarjev za škropljenje.

Danes je Roto največji zaposlovalec v regiji, saj v osmih družbah v Sloveniji zaposluje 400 ljudi ter še 200 v hčerinskih podjetjih delujočih v državah na Balkanu kakor tudi v zahodni Evropi. Nedavno so novo podjetje Roto ustanovili še v Keniji, kajti že zdaj izdelke Roto izvažajo v 12 afriških držav.

Skupina Roto proizvaja več kot 4.400 izdelkov, katerih uporabniki so v 65 državah, in se s proda 80 odstotkov proizvodnje uvršča med največje slovenske izvoznike.

rototehnologijajun24
Majda Horvat
V Rotu vsak teden razvijejo tri nove izdelke.

"V svetu nas občudujejo in se čudijo temu, kako vse to zmoremo," je na današnjem srečanju z novinarji izpostavil direktor skupine Štefan Pavlinjek, ter podčrtal, da je ustvarjeno vredno ponosa. Tudi zato, ker je vse nastalo v Prekmurju in z domačim znanjem.

Nuša Pavlinjek Slavinec, direktorica družbe Roto Slovenija je povedala, da je bilo leto 2023 zanje rekordno, ne samo po poslovnem uspehu, ampak tudi po številnih priznanjih in dosežkih tako v Sloveniji kot po svetu. "Poželi smo vse nagrade, ki so bili možne, na kar smo zelo ponosni," je povedala Pavlinjek Slavinčeva. Med nagradami izstopajo  številne za inovacije. Vsak teden namreč razvijejo tri nove izdelke in vsako leto prejmejo številne nagrade za prebojne inovacije, tako procesne kot produktne.


Razvojna naravnanost in izjemno hiter razvoj novih izdelkov so  konkurenčna prednost Rota, z obvladovanjem novih tehnologij pa zagotavljajo nenehni napredek in postavljajo nove standarde v industriji. Nedavno so  postavili tudi največji industrijski 3D-tiskalnik na svetu, procese pa že tudi podpira umetne inteligence.

3d tiskalnik
Majda Horvat
Največji industrijski 3D-tiskalnik na svetu v proizvodni hali podjetja Roto.

Obhajanje jubileja v podjetništvu pa zaokrožuje še balonarska zgodba. Balonarski klub Roto balon klub namreč že od leta 2014 prireja državna in druga večja prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni. Eno takšnih bo potekalo ta konec tedna, od petka, 21. junija, do torka, 25. junija. Na letošnjem prvenstvu bo tekmovalo 15 balonarskih ekip iz sedmih držav, skupno pa naj bi bilo v zraku v naslednjih dneh 25 balonov. "Letos bomo izvedli posebno tekmo, memorial Uroša Sobočana, ki je dve leti nazaj pomembno prispeval k izvedbi svetovnega prvenstva na takem nivoju, žal pa nas je lani zapustil. Njemu v spomin pripravljamo posebni polet," je izpostavil Matjaž Pavlinjek, predsednik kluba.

Roto obletnici podjetništvo balonarska-zgodba