vestnik

Laško se zanima za pomurski pivovarski ječmen 

Janko Votek, 14. 9. 2018
Nataša Juhnov
Letos jeseni in spomladi bo na njivah več pivovarskega ječmena.
Aktualno

Vse bolj očitno postaja, da bo krušno pšenico na pomurskih njivah začel izpodrivati pivovarski ječmen.

Zadruga za pridelavo sladkorne pese Kristal je na srečanju pridelovalcev sladkorne pese v Strukovcih predstavila svoj projekt. Od francoske multinacionalke Axereal, ki se ukvarja s trgom in predelavo žit, so dobili ponudbo pridelave pivovarskega ječmena za sladarno v Novi Gradiški. Kot je povedal predsednik zadruge Mirko Kosi, so se dogovorili za pridelavo na 50 hektarjih površin. Gre za kooperacijski posel, pri katerem bodo kmetom dobavili tudi seme.

Laško predstavilo kriterije

Druga nekoliko bolj impozantna zgodba je interes Pivovarne Laško, ki ima prav tako interes za kooperacijsko proizvodnjo ječmena. Neposredno s predstavniki pivovarne se je pogovarjal predstavnik sindikata Franc Kučan. Na prvih pogovorih so jim bile predstavljene potrebe pivovarne. Ta za svojo proizvodnjo potrebuje 7000 ton ječmena v pivovarni, okrog 28 tisoč ton pa za proizvodnjo pivskega sladu. Predstavljeni so jim bil kriteriji kakovosti. Glavna omejitev je vsebnost beljakovin, ki ne sme presegati 15,5 odstotkov. Seznanjeni so bili tudi s sortami ozimnih in jarih ječmenov, ki bi jih lahko sejali. Tudi v tem primeru ne gre za zahtevo po takojšnji zagotovitvi vseh potrebnih količin, ampak za postopno uvajanje pivovarskega ječmena v kolobar. Ponujena jim je bila tudi možnost tehnološke priprave ječmena za proizvodnjo.

Ječmen bolj donosen kot pšenica

Pivovarski ječmen so kmetje v Pomurju nekoč že pridelovali, pa tudi zdaj nismo brez izkušenj, saj ima Aleš Maroša že dolgoletno tradicijo s pridelavo pivovarskega ječmena. V tem trenutku je najpomembneje, ali se bodo kmetje sposobni organizirati in se resno lotiti posla. Kot je povedal Franc Kučan, o konkretni ceni ni bilo govora, so pa znana cenovna razmerja na evropskih trgih. Izhodiščna cena za ječmen je povprečna cena krušne pšenice razreda B z 20 odstotnim dodatkom. To morda izgleda premalo, vendar so tudi vlaganja v pridelavo sorazmerno nižja, zato je ječmen, kljub nižjemu pridelku (pet ton na hektar) bistveno bolj donosen od pšenice. Kot je še povedal Franc Kučan, bodo poleg Kristala projekt predstavili ostalim pomurskim zadrugam in se z njimi dogovoriti, da postanejo nosilke in organizatorke pridelave.

pivovarski ječmen laško pivo